Weekblad deGouda digitaal

Gouda herdenkt oorlogsslachtoffers

Gouda – Gouda herdenkt woensdagavond 4 mei zijn oorlogsslachtoffers. Dat gebeurt door middel van herdenkingsbijeenkomsten, een stille tocht en de herdenkingsplechtigheid op de Markt vanaf 19.50 uur.

De Stichting Tsedaka belegt om 18.45 uur een korte herdenking bij de voormalige synagoge aan de Turfmarkt 23, nu de kerk van de Vrije Evangelische Gemeente. Hieraan verleent Pim Leefsma zijn medewerking.

Agnietenkapel
De Goudse Raad van Kerken organiseert om 19.00 uur een bezinningsmoment in de Agnietenkapel. Hier worden dagboekfragmenten gelezen van Dini, een meisje van 15 jaar uit een Gouds NSB-gezin. Ze schrijft over dagelijkse bezigheden en haar avontuurtjes met Duitse soldaten. Diaken Dick Vrijburg spreekt over het jaarthema ‘Geef vrijheid door.

Stichting Gouds Metaheerhuis
Om 19.10 uur, is er een korte plechtigheid bij het Metaheerhuis (achter gebouw De Haven, Oosthaven 31). Er worden hier twee maal twaalf namen gelezen van in de oorlog vermoorde Joden, gevolgd door het zeggen van kaddisj, de heiliging van Gods Naam.

Stille tochten
Vanaf drie verschillende plaatsen in Gouda start een stille tocht die uitkomt op de Markt. Op de oude begraafplaats aan de Vorstmanstraat start om 19.10 uur de formatie van de tocht. Een vertegenwoordiging van de Stichting 4 en 5 Mei Gouda legt een bloemstuk op de door de Oorlogsgravenstichting erkende graven van W. v. Maastrigt, van B. Lens en van A. de Rijke. Ook hun nabestaanden krijgen de gelegenheid om bloemen te leggen.

De stille tocht vanaf de begraafplaats IJsselhof aan de Goejanverwelledijk wordt om 19.10 uur geformeerd bij de hoofdingang van de begraafplaats. Een vertegenwoordiging van de Stichting 4 en 5 Mei Gouda legt een bloemstuk op de door de Oorlogsgravenstichting erkende graven van F.J.A. van Eijk en G. Zuidam.

Bij de RK-begraafplaats aan de Graaf Florisweg verzamelen de deelnemers zich om 19.15 uur. Een vertegenwoordiging van de Stichting 4 en 5 Mei Gouda legt een bloemstuk op de door de Oorlogsgravenstichting erkende graven van A. de Korte en J. Snoeij.

Herdenking op de Markt
De deelnemers aan de drie tochten arriveren om 19.50 uur onder klokgelui van de kerktoren van de Sint-Janskerk op de Markt. Het voor deze herdenkingsplechtigheid samengestelde orkest, bestaande uit leden van Gouda’s Harmonie De Pionier en leerlingen van Kunstpunt Gouda speelt vervolgens ingetogen muziek. Na de twee minuten van stilte is er onder meer declamatie van door Sarah Schoenmakers, leerling van de GSG  Leo Vroman. Na de officiële kranslegging is er voor iedereen gelegenheid bloemen bij het Herdenkingsmonument te leggen.

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl