Weekblad deGouda digitaal

‘Gouda hoort niet thuis in top tien misdaadmeter’

#Gouda – Ondanks de daling in het aantal woninginbraken, straatroven en autodiefstallen, stijgt Gouda van plek elf naar zeven op de AD Misdaadmeter. Voor het eerst in jaren staat de stad in de top tien van onveiligste gemeenten. Burgemeester Schoenmaker reageert direct: “Hier horen we niet thuis.”

De reden voor de hoge klassering is vooral het grote aantal woninginbraken, in 2014 waren dit er 590. Milo Schoenmaker: “De strijd tegen woninginbraken is in 2015 topprioriteit. Het streven van het college is om het aantal woninginbraken jaarlijks met tien procent te laten dalen. Dat is vorig jaar gelukt. Ook dit jaar zijn we goed op weg. De cijfers van de eerste vier maanden tonen een daling van twintig procent. Als we dit zo doorzetten kunnen we grote slagen maken.”

Deze vooruitgang is volgens Schoenmaker mede te danken aan de top-60 aanpak. “Het aantal meldingen van jongerenoverlast daalt de laatste jaren flink. In 2012 waren dit er 1305, in 2013 1172 en vorig jaar 892. Het gevaar van zo’n lijst in het AD is dat mensen verkeerde conclusies trekken. De cijfers uit de lijst zijn relatief en geven de verhouding aan ten opzichte van andere gemeenten. Maar kijk je puur naar de cijfers van Gouda, dan zie je dat de stad veiliger wordt.”

Schoenmaker benadrukt dat we alert moeten blijven en dat we als stad Gouda niet in de top tien horen. “Met ons bewonersaantal van 70.000 zijn we de vijftigste plaats in Nederland. Ik vind dat we ook rond die plek in de Misdaadmeter horen. Ons streven is om zo snel mogelijk tussen plek veertig en vijftig te eindigen. Dat past bij onze stad.”

Door Bonnie van Doorn

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl