Weekblad deGouda digitaal

Gouda in 2019

Gouda – In het jaar 2019 werden veel evenementen georganiseerd. Daar waar vorig jaar de eerste ‘dance’ festival werd organiseerd op GOUDasfalt, waren er nu meer dan drie. Ook op politiek gebeurde het een en ander. Er werden besluiten genomen waarbij Gouwenaars hun vraagtekens bij zetten. Er werd meer onderzoekjournalistiek geleverd en er kwam een nieuwe burgemeester. Wij hebben het een en ander op een rijtje gezet.

JANUARI
Schaatsen rondom het oude stadhuis

Voor de tweede keer konden alle Gouwenaars weer lekker schaatsen rondom het oude stadhuis. Na het eerste succes in 2018 werd er nu een record aantal bezoekers gehaald. Voor vele Gouwenaars een blijfertje dus.

APRIL
Bijzondere tentoonstelling Bible Art in de Gouwekerk

Op donderdag 18 april 2019 opende de unieke expositie Bible Art: Van Dalí tot Chagall in de Gouwekerk. Het gaat om een exclusieve samenstelling van ruim 250 litho’s, gravures, tekeningen en artefacts van onder andere Salvador Dalí en Marc Chagall.

Foto: RFGFotografie

Hart van Oranje
Hart van Oranje vond voor de tweede keer plaats met artiesten zoals Mr. Polska, Freddy Moreira en Dyf Rhymez. Net als in 2019 was dit wederom een succes. Ook zat GoudaFM met een glazenhuis in het oude stadhuis. Later werd bekend gemaakt dat Oranjenacht in handen viel van Mass Events in 2020.

MEI
Tweede editie Riverdale Festival
We werden getrakteerd met een 2e editie van (Goudse) Riverdale Festival. Dit keer niet op GOUDasfalt maar op bedrijventerrein Nieuwe Gouwe. Een succes. Er kwamen namelijk 5000 man op af.


Oud Songfestival winnaares Getty Kaspers bij GoudaFM
Euro Songfestival. Love it or hate it maar in Gouda leefde het Europees muziekfestijn wel. Ook bij GoudaFM waarbij oud-winnaares Getty Kaspers (Teach-In – Ding-A-Dong) te gast was in de studio. Later won Nederlander Duncan Laurence de Euro Songfestival.

JUNI
Een zonnig Huiskamer van de Stad deel 7
Voor de zevende keer opende Gouwenaars hun deuren voor muzikale acts, dichters, toneelgezelschappen, goochelaars en andere podiumacts. Het muziek- en kleinkunstfestival speelt zich vooral af in huiskamers, waar de artiesten van heel dichtbij te bewonderen zijn in een gezellige, gemoedelijke en vooral zonnige sfeer.

JULI
Tweede festival in Gouda van start
Na Riverdale kregen meer jongeren en organisaties trek in een nieuwe festival. Met Select Festival kreeg Gouda een tweede festival. Deze editie vond plaats op GOUDasfalt.

AUGUSTUS
Midzomermarkt door heel Gouda
Al jaren lang vindt de Midzomermarkt plaats op de Lange Tiendeweg. Sinds 2018 werd het festijn doorgetrokken door meerdere straten. In 2019 werd heel Gouda er bij betrokken. Door de hele stad kon men genieten van koopjes, eten en drinken en muziek. Ook had GoudaFM een eigen plein met muziek.


Nieuwe ochtendshow op GoudaFM
In augustus gingen de gebroeders Jeroen en Jurgen Kok het aan om elke werkdag de ochtendshow Goodmorning Sunshine van 06.00 tot 08.00 uur te presenteren op GoudaFM. Voor wakker Gouda een ideale manier om op te staan en toch het laatste nieuws mee te pakken. De gebroeders Kok hebben bijna dagelijks gasten in de ochtendshow.

SEPTEMBER
De Goudse Singelloop
Vrijdag 13 september was weer de tijd voor de Goudse Nationale Singelloop. De loop is al meer dan 30 jaar een begrip in Gouda. Met parcoursen van 1 tot 10 km was er voor iedereen een uitdagende afstand. De organisatie was in nieuwe handen gekomen, maar er veranderde niet veel.

Het Turfmarktdossier
Het Turfmarktkerk dossier, dat begon al een tijdje terug. Echter was het dit jaar dat er veel reuring ontstond rondom de oude Turfmarktkerk. Eigenaar Khalid Boutachekourt kwam in de clinch met de gemeente. Niet alleen het AD, deGouda en andere lokale media verdiepte in het materie, ook Peter R. de Vries deed een WOB aanvraag. Wij zijn benieuwd wat er in 2020 gaat gebeuren.

OKTOBER
Verkeersplan gepresenteerd voor autoluwe binnenstad
Een van de meest opmerkelijke besluiten van de gemeente Gouda dit jaar. Het verkeersituatieplan stelt een aantal maatregelen voor die ervoor zouden moeten zorgen dat de stad beter bereikbaar en veiliger wordt voor voetgangers en fietsers. Dit plan werd door vele burgers en ondernemers niet ontarmd. deGouda liet een aantal voorbeelden zien doormiddel van een video dat viraal ging op sociale media. Het plan is overigens nog steeds niet van tafel.

Pieter Verhoeve, de nieuwe burgemeester van Gouda
In oktober werd hij al voorgedragen maar in november werd hij officieel geinstalleerd als burgemeester van Gouda. De 38-jarige Pieter Verhoeve is de nieuwe burgemeester van Gouda. Voorheen was hij de burgemeester van Oudewater.

NOVEMBER
Intocht Sinterklaas
Zoals elk jaar komt de goedheiligman Sinterklaas vanuit Spanje naar Gouda toe. Gelukkig was het kinderfeest goed verlopen en hadden de kinderen de dag van hun leven.

Foto: AD Groene Hart

DECEMBER
Santa Run op de Markt in Gouda
Het was een gek maar leuk beeld. Meer dan 500 kerstmannen en kerstvrouwen liepen op de Markt in Gouda voor een goed doel: Onbeperkt Sporten voor mensen met een Beperking. Er werd die avond ruim 24.000 euro opgehaald.


Boerenprotest op de Markt
Dit jaar zijn er een aantal boerenprotesten geweest in heel Nederland. Vanwege het stikstofprobleem in Nederland moeten de boeren de veestapels halveren. Op 18 december kwamen veel boeren uit het Groene Hart met een trekkers op de Markt. Het was een vreemd beeld om zoveel trekkers te zien op de Markt, wat nog nooit eerder gebeurde. deGouda maakte een videoverslag die ochtend wat meer dan 50.000 keer is bekeken.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl