Weekblad deGouda digitaal

Gouda ontvangt ‘Water & Heritage’-schild

Gouda –  Gouda kreeg vrijdag 17 juni het ‘Water & Heritage Awareness’-schild. Het werd door ICOMOS-NL uitgereikt aan wethouder Daphne Bergman (cultuur). Het schildje prijkt vanaf nu op de Donkere Sluis in het hart van de historische binnenstad. Gouda is na Amsterdam de tweede Nederlandse stad met zo’n schild.

De eerste toekenning van een water & erfgoed-schildje een jaar geleden, was voor de Magere Brug in Amsterdam als onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed, de Amsterdamse grachtengordel. Gouda is de tweede stad waar de Donkere Sluis model staat voor het historische watersysteem.

Gouda: stad van water & erfgoed
Erfgoed en water zijn wereldwijd onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit geldt ook voor Gouda. De Donkere Sluis in Gouda was gedurende eeuwen de meest bekende sluis voor de binnenvaart in noordwest Europa. Alle schippers passeerden dit knooppunt waar ook tol betaald werd; een goed
geadministreerde inkomstenbron voor de Staten van Holland. Het Tolhuis op de kop van de Haven herinnert daaraan.

Behoud van watererfgoed
Het behoud van watererfgoed is van wereldwijd belang. De wereldwijde bedreiging van deltagebieden door water stelt erfgoedbeheerders en watermanagers voor een belangrijke uitdaging. Historische watersystemen kunnen hierbij als voorbeeld dienen voor oplossingen voor te verwachten
problemen ten gevolge van de klimaatveranderingen. ICOMOS-NL is de motor achter de opzet van een netwerk van kennisinstituten en steden in rivierdelta’s. Gouda met zijn eeuwenlange ervaring in omgang met water, kan volgens ICOMOS-NL ook nu weer innovatieve oplossingen bieden voor toekomstig waterbeheer. Duurzame oplossingen, bijvoorbeeld voor de zakkende bodem, maar ook de historische oplossingen die nu nog steeds werken, zijn belangrijk om wereldwijd te delen.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl