Weekblad deGouda digitaal

Gouda Studio’s – pioniers in kunst en muziek

Livemuziek is in Gouda op sterven na dood’, vonden twee Gouwenaars zo’n zes jaar geleden. Met de oprichting van Gouda Studio’s namen zij in 2012
het initiatief om daarin verandering te brengen. Willem en Judith van Laar  pionieren sindsdien in de muziek- en kunstwereld van de stad.

Het voormalige bankgebouw aan de Oosthaven waarin Gouda Studio’s is gevestigd combineert een scala aan voorzieningen. Zo tref je er een ruime zaal, een podium en een bar en worden de muren opgesierd met sfeervolle zwart-wit fotografie (september). Een klassieke trap leidt je naar de kelder, waar je toegang hebt tot de drie oefenruimtes. Door nieuwe deuren; de kluisdeur herinnert er slechts aan de vroegere functie van de ruimte.

Bewust breed
Muziekliefhebbers kunnen met grote regelmaat bij Gouda Studio´s terecht voor live muziek. Over het jaar 2016 programmeerde Willem wel honderd optredens, met bands uit genres als de blues, latin en jazz, maar bijvoorbeeld ook rock- en coverbands. De eigenaar, die zelf lange tijd muzikant was, houdt het  programma bewust breed, omdat hij graag een diverse doelgroep trekt. De deur staat open voor liefhebbers van alle leeftijden, maar de focus ligt op dertig jaar en ouder.

Ontmoetingscentrum
Willem benadrukt hoe hij en zijn partner hun nek hebben uitgestoken, door zonder subsidie op zoek te gaan naar nieuwe paden voor live muziek in Gouda. “Het programmeren is pionieren, want het is nog nooit gedaan”, verheldert hij zijn werk. Ook blijft hij op zoek naar de ideale mix, om het aanbod verrassend te houden. Enthousiast wordt hij wanneer hij vertelt over het verbinden van muzikanten in de stad. “Je denkt dat muzikanten elkaar allemaal wel een beetje kennen”, vertelt hij, “maar dat bleek niet het geval.” Gouda Studio’s werd zo mede een ontmoetingscentrum. Het verbinden van bezoekers wordt vergemakkelijkt door de foto-exposities die partner en kunstenares Judith er elke zes weken organiseert. Dit bracht nog een verrassing die indruk heeft gemaakt op het tweetal; van sommige bezoekers verwacht je niet dat ze bepaalde muziek of kunst leuk vinden, en dan blijkt dat zij er toch door worden geraakt. Willem hoopt in de toekomst vooral wat meer initiatief te zien van muzikale Gouwenaars. Er is veel mogelijk maar je moet het wel samen doen, wil hij maar zeggen.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl