Weekblad deGouda digitaal

GoudaFM: jong en ambitieus

Gouda – GoudaFM is een jong radiostation met grote ambities. Het heeft een heel eigen plek binnen de Goudse gemeenschap. Waar kwam het idee voor dit radiostation vandaan en waar wil het heen? Weekblad deGouda praat met initiatiefnemer en huidig directeur Garro Wiersema over de nog jonge geschiedenis van GoudaFM.

Het idee van GoudaFM ontstond eind 2011. “We waren van mening dat er hoog nodig een vrolijk en fris lokaal radiostation moest komen. We zaten toen nog bij de lokale omroep Gouwestad waar we na jaren van duwen en trekken tot de conclusie kwamen, ‘dat daar geen muziek meer in zat’. Vroeger zou je dan een radiopiraat oprichten maar anno 2011 kon je het ook legaal doen”, vertelt Garro. Om te kunnen uitzenden in Nederland heb je een licentie van het Commissariaat voor de Media nodig. Aangezien er al een publieke lokale omroep was, werd GoudaFM automatisch een commercieel radiostation. “De eerste uitzendingen begonnen in februari 2012, live vanuit mijn woning. We hadden een studio gebouwd in de bijkeuken. Later kregen wij ons eigen pand aan de Antwerpseweg.” Vanaf de start lag de focus van GoudaFM op internetradio, social media in combinatie met uitzendingen op de Goudse kabel als radiostation en als TV- kanaal. Dat laatste in combinatie met GoudaTV die in dezelfde periode het levenslicht zag. “

“GoudaFM is een radiostation zonder politieke binding, we zijn onafhankelijk. Bij ons is het niet toegestaan om als programmamaker ook functies te vervullen in een politieke partij of gemeenteraad. Iedereen bij GoudaFM is vrijwilliger met een focus op het maken van radio en lokaalnieuws.”

Schot in de roos
Het online publiceren van de nieuwsberichten op Goudafm.nl bleek een schot in de roos, met als hoogtepunt ruim 500.000 gelezen pagina’s in twee weken tijdens de Sinterklaasintocht in Gouda. Dit was mede te danken aan de GoudaFM-primeur dat de Goudse piet een Gele piet zou zijn. Als lokaal journalistiek medium ben je afhankelijk van het nieuwsaanbod uit de omgeving. Garro: “Toen er in 2013 een bommelding was op station Gouda werd duidelijk dat wij de enige live redactie waren in de regio. Alleen RTV West in Den Haag beschikte ook over een redactie. Alle landelijke zenders en dagbladen namen onze twitterfeed over de bommelding live over. GoudaFM was even landelijk relevant.”

‘Dichtbij de mensen’
“Met GoudaFM willen we graag dichtbij de mensen zijn. Daarom zijn we vanaf het begin regelmatig op locatie te bewonderen. Onze portable studio heeft al heel wat afgereisd, bijvoorbeeld naar alle INTOBusiness events van de afgelopen jaren. Maar de grootste stap kwam in maart dit jaar. Toen verhuisden we met onze studio naar de Chocoladefabriek. Een geweldige plek waar dagelijks vele inwoners van onze stad samenkomen. Onze studio is een soort van glazenhuis op de begane grond van het gebouw. Iedereen kan nu zien hoe radio gemaakt wordt. Een plek met nog vele mogelijkheden voor samenwerking met de partners en inwoners.”

Volgende stap
Nu is het tijd voor de volgende stap. GoudaFM zou graag als de officiële publieke lokale omroep van Gouda verder willen gaan. “Hiervoor moeten wij de publieke Goudse lokale omroepstatus krijgen. Die is nu nog in handen van RTV Gouwestad. De komende weken zal de gemeenteraad hierover een besluit moeten gaan nemen. Volgende week hier meer over.”

GoudaFM is te beluisteren via de app, de website, DAB+ (digitale radio), via de kabel (99MHz) en TV-kanaal 63.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl