Weekblad deGouda digitaal

Gouda’s heldinnen: een voorstelrondje

Gouda – De gemeente Gouda wil 100 jaar vrouwenkiesrecht vieren en is op zoek gegaan naar Goudse heldinnen: vrouwen die zich op inspirerende wijze inzetten voor de samenleving, het bedrijfsleven of de politiek, waardoor ze een voorbeeld zijn voor andere Goudse meiden en vrouwen. Uit een door Gouwenaren samengestelde lijst van 33 genomineerden kozen wij drie dames. We stellen ze graag voor!

Tamara van Gessel

Wie ben je?

Ik ben Tamara, Goudse van origine en ik heb een eigen praktijk als holistisch huidcoach.

Hoe is je nominatie tot stand gekomen?

Ik heb geen idee wie me genomineerd heeft, maar het is wel een superleuke verrassing! Ik ben me erg bewust van het feit dat er 100 jaar geleden voor ons gevochten is; voor de rechten die we nu hebben. Ik ben zelf opgekrabbeld uit de bijstand, als alleenstaande moeder. Ik hoop dat ik anderen kan inspireren: ga voor je ideeën en plannen! Niks is onmogelijk!

Hoe is dat bij jou gelopen dan?

Ik heb een beroep gedaan op de participatiewet. Ik heb mijn bedrijfsplan op papier gezet, heb dit in vieren gevouwen, mijn stoute schoenen aangetrokken en ik ben, met het plan onder mijn arm, naar mijn coach gegaan. Die moedigde me aan ervoor te gaan.

Hoe draag jij je heldinnengevoel over op andere Goudse vrouwen en meiden?

Ook als je je -0 voelt: zie je probleem als een uitdaging. Ik vertel er graag over als het anderen kan helpen!

Rachida Chabani

Wie ben je?

Ik ben Rachida, geboren en getogen in de Herenstraat in Gouda. Op dit moment woon ik al meer dan 18 jaar in de Vogelbuurt.

Hoe is je nominatie tot stand gekomen?

Ik ben, denk ik, genomineerd omdat ik vind dat kinderen de wijk leuker en groener kunnen maken. Met het Groenedraad@goudakker-vrijwilligersproject stimuleer ik ze actief bezig te zijn met het thema “vergroenen” en “je wijk leuker maken”. Kinderen krijgen bij mij de ruimte om hun creaties te ontwikkelen en op hun eigen wijze vorm te geven. Het maken van kunst, eigenzinnige vlogs en het spelen in een groene omgeving is gezond voor kinderen. Via vloggen, kunst en cultuur stimuleer je kinderen creatief aan de slag te gaan met zichzelf en met elkaar in hun buurt, op school of in Cultuurhuis Garenspinnerij! 

Hoe zou je Goudse meiden/vrouwen willen helpen en stimuleren zich actief maatschappelijk in te zetten? 

Op een creatieve, laagdrempelige manier. Zo zijn we vanuit Cultuurhuis Garenspinnerij de wijk in gegaan met een aantal jonge vloggers, een ouderwetse kinderwagen en een groene prijs voor de beste tuin. Die hebben we uitgereikt en de winnaars waren superblij! We maken vrolijke, houten creaties van afvalhout en ga zo maar door…

Straks gaan we alles mixen met groene creaties in de Korte Akkeren! Dus blijf ons volgen!

Hoe draag jij je heldinnengevoel over op andere Goudse vrouwen en meiden?

Gouda zit vol heldinnen! Het is goed voor de stad om van tijd tot tijd vrouwen samen te brengen en een podium te bieden waarop zij hun stem kunnen laten gelden. Datzelfde doe ik ook tijdens mijn werk met meisjes-vlogteams. “Yes, you can!” is mijn credo!

Maud Roukens

Wie ben je?

Ik ben Maud en woon al 30 jaar met veel plezier in de binnenstad van Gouda. In die periode heb ik gezien hoe Gouda zich ontwikkeld heeft tot een stad waar steeds meer te doen en te beleven valt. Daardoor trekken we gelukkig ook weer jonge mensen aan die zich ook willen inzetten voor de stad.

Hoe is je nominatie tot stand gekomen?

Ik denk dat ik genomineerd ben doordat ik steeds blijf zoeken naar innovatieve projecten. Ik zet me in op alle niveaus: ik snoei, hak, zaag en geef de bomen water als dat nodig is, ik verzorg de koffie voor onze praktijkschoolleerlingen, maak plannen, hou presentaties en kan op strategisch niveau overleggen met overheden, ondernemers en bestuurders. Maakt niet uit, alles draagt bij aan de missie: een mooi en inspirerend Gouda.

Naast mijn werk als stedenbouwkundige en landschapsarchitect zet ik me de afgelopen 15 jaar graag vrijwillig in voor debat, discussie, burgerinitiatief en de leefomgeving, bij voorkeur met spontane acties en initiatieven buiten de gebaande paden. Ik ben onder andere mede-initiatiefnemer van GOUDasfalt, een verlaten industrieterrein dat we hebben omgetoverd tot een bloeiende stedelijke oever, met functies die een aanvulling zijn op de stad: nieuwe ambachten, nieuwe recreatie, nieuwe evenementen en nieuw groen, bereikbaar met een leuk pontje over de Hollandse IJssel. We laten zien dat met de kennis en kunde van burgers die zich vrijwillig willen inzetten voor de stad, iets heel bijzonders te realiseren is waar de stadsbewoners van kunnen genieten.

Hoe draag jij je heldinnengevoel over op andere Goudse vrouwen en meiden?

Ik zou het heldinnengevoel vooral willen overdragen door zichtbaar te doen en te ondernemen, om de boodschap ‘het kan wel’ over te brengen. Misschien lukt het niet altijd, maar alles wat je opstart trekt mensen en energie aan.


Op 28 september zal één ‘Heldin voor Gouda’ gekozen worden. deGouda wenst alle genomineerde dames veel succes!

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl