Weekblad deGouda digitaal

GOUDasfalt viert Gouda750 met EXPO GOUDA MAAKT

Gouda – EXPO GOUDA MAAKT brengt bezoekers van april t/m september 2022 langs verschillende takken van de Goudse industrie, vroeger, nu én later. De tentoonstelling is een initiatief van de vrijwilligers van GOUDasfalt en is in 2022 te zien in de Zeepfabriek van Viruly op het terrein van Croda, de voormalige kaarsenfabriek.

Van industrie tot innovatie
Gouda is altijd een bedrijvige stad geweest en is dat nog steeds. Daarbij verandert het werk van Gouwenaars continu. Er komen nieuwe machines, nieuwe beroepen, nieuwe kansen. De tentoonstelling EXPO GOUDA MAAKT laat de zien hoe bedrijven in Gouda zijn ontstaan, en waarom ze in de loop van de tijd vaak iets anders zijn gaan produceren. Ook geeft de expositie een beeld van hoe het afloopt met Goudse bedrijven en hun producten als ze niet meegaan met de tijd. Wat altijd belangrijk blijft, is de kwaliteit van de mensen die kunnen maken, bouwen, installeren en repareren.

Meer dan mannen en machines
Gouda is mede groot geworden door producten als kaas, kaarsen, plateel, pijpen, bier en stroopwafels. Maar het Goudse bedrijfsleven heeft meer te bieden dan die wereldwijd bekende producten. De tentoonstelling is een reis langs de Goudse industrie van vroeger, nu én later, en laat meer zien dan mannen en machines. Zo brengt de expositie verschillende groepen werkers in beeld, vanaf circa 1850 tot nu. Uit Gouda en omgeving, uit Marokko en uit Oost-Europa: mannen, vrouwen en vroeger ook veel kinderen. EXPO GOUDA MAAKT laat Gouwenaars en inwoners uit de regio herinneringen ophalen. Ook is het nieuwsgierig naar de toekomstplannen van jongeren.

Cadeau voor Gouda
De expositie is een cadeau aan de inwoners van Gouda voor de viering van 750 jaar Gouda. Enthousiaste vrijwilligers van GOUDasfalt, met verschillende professionele achtergronden, zetten twee jaar lang hun tijd, kennis en kunde in om iets moois bij te dragen aan de festiviteiten rond het 750-jarig bestaan van Gouda. De tentoonstelling is dan ook bedoeld voor alle Gouwenaars en omwonenden van Gouda, jong en oud. Er wordt nauw samengewerkt met Goudse bedrijven. Jongeren worden via scholen actief betrokken bij de bouw, het maken van filmpjes en interviews en de exploitatie van de expositie. Met een lespakket wil GOUDasfalt leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs betrekken bij het thema. De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van vrijwilligers, bedrijven, beroepsopleidingen, Fonds Gouda750 en andere fondsen.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl