Weekblad deGouda digitaal

Gouds Sportcongres 2018

Het is bijna zover: op donderdag 13 september 2018 organiseert SPORT•GOUDA het 1e Goudse Sportcongres. Centrale thema tijdens de avond is; sport en het sociaal domein. Hoe kunnen verenigingen en maatschappelijke organisaties omgaan met de veranderende sportwereld. Wat zijn de kansen? Hoe komt nieuw sportaanbod tot stand? Kunnen verenigingen een bijdrage leveren aan brede maatschappelijke doelen? Hoe zorg je daarbij voor voldoende goed kader? Kortom een inspirerende avond, met interessante onderwerpen en met mooie ontmoetingen!

Na een interactief gedeelte, begeleid door presentator Etienne Verhoef (RTV Rijnmond) zijn er diverse workshops en kennissessies te volgen. Eén van de gasten is de (nieuwe) wethouder Sport: Michiel Bunnik. Separaat aan het programma wordt ons vakwerkplan bewegingsonderwijs gepresenteerd. Schrijf je nu in! 

Praktische informatie

Wat: Gouds Sportcongres 2018
Wanneer: donderdag 13 september
Locatie: Groenhovenbad. Tobbepad 4, te Gouda.
Kosten: gratis

Tijdsschema*
17.30 – 18.30   buffet**
18.30 – 19.00   inloop
19.00 – 19.30   plenair gedeelte met gesprek de wethouder en pitches van de workshops.
19.30 – 20.15   1e ronde workshops
20.15 – 20.45   pauze
20.45 – 21.30   2e ronde workshops
21.30 – 22.00   plenaire afsluiting en borrel

* Het tijdsschema is onder voorbehoud. Er kan worden afgeweken.
**Voorafgaand aan het congres is er de mogelijkheid om aan te schuiven bij een gezonde maaltijd. Dit betreft een pastabuffet inclusief drankje, verkrijgbaar bij onze horeca. De kosten hiervoor zijn €7,50. Of je mee eet, kun je aangeven op het inschrijfformulier.

Workshops

  • Workshop 1: Creatief denken – vrijwilligers

​Door: Start2Create – Etienne Verhoef en Kyra van Leeuwen
Inhoud: Waar krijgen we nou weer nieuwe vrijwilligers vandaan? Hoe zorgen we dat de jeugd ook wat gaan doen voor ons? Je hebt ze nodig: vrijwilligers. Maar hoe werf je ze en hoe behoud je ze? In deze sessie ga je gegarandeerd op een andere manier kijken naar dit probleem.

  • Workshop 2: Aangepast sporten, hoe doe je dat?

​Door: NOC*NSF
Inhoud: Wil jij weten welke sportmogelijkheden er zijn voor mensen met een beperking? Hoe ontwikkelen we passend sport- en beweegaanbod en welke goede voorbeelden zijn er? Sport is gezond, fantastisch om te doen en brengt veel plezier en ontspanning. Het is daarom ook geweldig dat er in ons land zoveel mensen aan sport doen. De sportparticipatie van mensen met een beperking blijft echter achter. In deze workshop leer je welke activiteiten nodig zijn om een positieve bijdrage te leveren aan het sportplezier en de sportparticipatie van mensen met een beperking in Nederland te verhogen. Na afloop van deze introductie heb je inzicht over wie we het hebben en door filmpjes en goede voorbeelden weet je hoe je kan starten om passend sport- en beweegaanbod op te zetten voor mensen met een beperking.

  • Workshop 3: Omgaan met kinderen met autisme

​Door: Gezondheidscentrum Korte Akkeren – Wies Spaan
Inhoud: Steeds meer kinderen hebben moeite met teveel prikkels. Het gezondheidscentrum Korte Akkeren gaat samen met ONA en SPORT.GOUDA een project starten om kinderen die nog niet mee kunnen komen met een reguliere sportvereniging te begeleiden. Daarnaast krijgen trainers tools om op de juiste wijze kinderen te begeleiden. Welke invloed hebben problemen op het gebied van de prikkelverwerking op het gedrag en op de motoriek? En ervaar ook zelf wat deze kinderen voelen. Welke aanpak is er voor deze kinderen nodig + hoe gaan we het project invulling geven.

  • Workshop 4: Life goals

​Door: Stichting Life goals
Inhoud: Een groeiende groep mensen zijn om welke reden dan ook vastgelopen in het leven en komen niet mee in de maatschappij. Dak- en thuislozen, statushouders, verslaafden, zwerfjongeren, tienermoeders, ex-gedetineerden of verwarde personen die in de opvang zitten. Deze groep heeft met elkaar gemeen dat ze kwetsbaar zijn, maar wel meer grip op hun leven willen krijgen. Stichting Life Goals Nederland zet sport lokaal in als middel om deze mensen weer in hun kracht te zetten. Sport kan mensen in beweging krijgen. Letterlijk, maar ook in de zin dat sport het vonkje kan zijn. Sport biedt inspiratie om het leven weer op te pakken. Benieuwd naar hoe wij dit doen? Kom dan naar onze workshop om kennis te maken met onze doelgroep en onze werkwijze, en luister naar de belevingswereld van ervaringsdeskundigen over de rol van sport tijdens het herstel.

  • Workshop 5: Het opzetten van maatschappelijke activiteiten

​Door: Denise Blom (sportmakelaar SPORT•GOUDA), Marleen Verbruggen (voorzitter AV Gouda) en Wilma Neefjes (coördinator maatschappelijke activiteiten GC&FC Olympia)
Inhoud: Aan de hand van voorbeelden van (extra) maatschappelijke activiteiten vertellen de sprekers hoe zij bepaalde keuzes hebben gemaakt binnen hun vereniging/organisatie. Waarom kiezen zij voor bepaalde activiteiten? Wat was er nodig om het te realiseren? En heeft het opgeleverd wat ze hadden gehoopt/verwacht? Doe inspiratie op, deel ervaringen, stel vragen om daarna in je eigen vereniging of met anderen aan de slag te kunnen gaan!

Inschrijven

Wil je aanwezig zijn bij het Gouds Sportcongres? Schrijf je dan nu in, dat kan hier!
Kom je als vereniging/organisatie met meerdere personen, schrijf je dan individueel  in. Dit in verband met de grove indeling van de workshops.

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl