Weekblad deGouda digitaal

Gouds Waterdebat in Museum Gouda

Gouda – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseert Gouda ~sterk~ aan de IJssel in samenwerking met de overige leden van de Goudse Wateralliantie het Gouds Waterdebat. Onder leiding van Marjan Arenoe doen lijsttrekkers of woordvoerders van de politieke partijen in dit debat uit de doeken doen hoe zij aankijken tegen zaken als het herstel van de historische doorvaart door Gouda, aanleg van een IJsselboulevard, herinrichting van het zuidelijke deel van de binnenstad, en de gevolgen van klimaatverandering. 

Het Gouds Waterdebat vindt plaats op 7 maart om 19.30 uur in Museum Gouda. De afgelopen dertig jaar is de oud-Hollandse binnenvaartroute door Gouda stukje bij beetje hersteld. Bruggen zijn gerestaureerd en weer beweegbaar gemaakt. Kades en aanlegsteigers zijn opgeknapt. Het sluitstuk wordt de aanleg van een sluis naast het Tolhuis. Zien de politieke partijen kans om hiervoor te gaan sparen en een lobby te starten zodat burgemeester Milo Schoenmaker in 2022, als Gouda 750 jaar bestaat, de sluis in werking kan zetten?

Waterpeil
Het waterpeil is overal in de Goudse binnenstad even hoog maar vanaf de Haven ligt het wateroppervlak een paar meter lager terwijl het aan de Turfmarkt bijna op straatniveau ligt. In combinatie met de gevolgen van klimaatverandering stelt dit Gouda voor een ingewikkelde opgave om te zorgen dat iedereen droge voeten houdt. Biedt deze opgave ook kansen om het karakter van Gouda als oud-Hollandsche waterstad weer te doen opbloeien? Bijvoorbeeld door het openleggen van eens gedempte grachten?

Waterplannen
Gouda ~sterk~ aan de IJssel heeft de waterplannen van de diverse politieke partijen op een rij gezet. (Zie: www.goudasterkaandeijssel.nl.) De eerste indruk is volgens hen positief. Gouda ~sterk~ aan de IJssel ziet daarom uit naar een debat waar alle Gouwenaars, die van hun stad houden, enthousiast van zullen worden.

De Goudse Wateralliantie verbindt enkele organisaties die vanuit historisch, ruimtelijk en economisch perspectief het beste voorhebben met het water van Gouda. De organisaties zijn: Watergilde (werkgroep van die Goude) Gouda ~sterk~ aan de IJssel, Museumhaven Gouda, Gouda Waterstad, GOUDasfalt en Singelpark. Zij worden gesteund door die Goude en het Historisch Platform.

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl