Weekblad deGouda digitaal

Goudse clubs over de kracht van het vrouwenvoetbal

Gouda – De Oranje Leeuwinnen zijn zondag 6 augustus Europees Kampioen geworden, door met 4-2 te winnen van Denemarken. Ook in Gouda leefden de wedstrijden enorm onder de voetbaldames. Een overzicht van vijf damesvoetbalteams van de Goudse voetbalclubs die vertellen over de kracht van damesvoetbal, wat het zo leuk maakt en over het behaalde succes van de Oranje Leeuwinnen.

MICHELLE VAN LOON, SV DONK DONK DAMES ZA 1
“Op mijn negende ben ik gaan voetballen bij DONK, tegelijk met een paar vriendinnen. Buiten dat de sport natuurlijk heel leuk is, is het voor mij ook heel belangrijk dat ik plezier heb en het goed kan vinden met mijn teamgenoten. Sinds drie jaar zijn wij een damesteam en de sfeer is vanaf het eerste moment heel goed. Ik denk dat dat onze kracht ook is, we kunnen het binnen en buiten het veld goed met elkaar vinden. In het veld kunnen de prestaties af en ietwat verbeterd worden, maar de derde helft winnen we altijd! Het is goed te zien dat er steeds meer aandacht komt voor het vrouwenvoetbal, vooral ook nu natuurlijk omdat het Nederlands elftal het zo goed doet. Op DONK zie je ook een positieve verandering, er zijn steeds meer jonge meiden die komen voetballen. Je ziet het niveau ook veranderen, die kleine meiden doen het best goed!”

WITTE WIJN LADY WILMA RIETVELD # NR9 ONA
“Vorig jaar zijn wij naar aanleiding van een weddenschap begonnen met een dames voetbalteam: ‘De Witte Wijn Lady’s’ van ONA. Dit team bestaat voor het merendeel uit voetbalmoeders, wat vriendinnen en nog wat meiden die het leuk vonden om zich bij ons aan te sluiten. Vorig jaar hebben we het eerste Witte Wijn Toernooi georganiseerd dat voort was gekomen uit die weddenschap. Het plan is nu om hiervan een jaarlijks terugkomend evenement te maken. Wij zijn een hechte groep vriendinnen geworden en we trainen één keer in de week op vrijdagavond, daarna maken we er vaak nog een klein feestje van in onze kantine of in ons café t’ Hoekje. De sfeer en gezelligheid zijn gewoon super en ik denk dat daar onze kracht ligt; het gaat ons niet per se om het winnen (alhoewel we echt wel fanatiek zijn), maar om de vriendschappelijkheid en het plezier. We gaan in augustus weer fanatiek beginnen met trainen onder leiding van onze eigen Peter Ernst en hopen dat we weer een leuk, sportief maar zeker gezellig seizoen mogen beleven.”

SV GOUDA COR LOENDERSLOOT SV GOUDA MEIDEN ONDER 19
“Ik ben zo’n elf jaar geleden begonnen met meiden trainen bij SV Gouda, omdat mijn dochters wilden gaan voetballen na een schoolvoetbaltoernooi. Ikzelf had totaal geen band met het meidenvoetbal, want in mijn optiek was het een mannensport. Ik was vrij snel om, toen ik merkte dat zij veel fanatieker trainden dan jongens. Hun doelstellingen waren duidelijk om de sceptici, onder wie ook mijn persoon, te laten zien dat zij niks onderdeden voor en zelfs beter waren dan jongens. Ik heb met meiden in tien centimeter sneeuw getraind, waar jongens afhaakten. Weer of geen weer, de meiden stonden gewoon op het veld, omdat zij vonden dat ze recht hebben op training. Als je kijkt waar het vrouwenvoetbal tien jaar geleden stond, en ziet dat wij vandaag de dag serieus meedoen in Europa, dan kun je zeggen dat het vrouwenvoetbal een bliksemontwikkeling heeft doorgemaakt. Ik denk dat de kracht van vrouwen ligt bij een hogere pijngrens en doorzettingsvermogen. Als zij iets willen bereiken, zullen zij er ook alles voor doen, om dit te realiseren. Hierdoor heeft volgens mij het damesvoetbal ook zo’n snelle ontwikkeling doorgemaakt. Het is goed om te zien dat er steeds meer mensen zijn, die vrouwenvoetbal als een volwassen sport zien. Het is natuurlijk super, dat onze dames nu goud hebben gewonnen. Ik denk een mooie inspiratie voor alle meiden in Nederland, waardoor de ontwikkeling alleen nog maar sneller gaat.”

KIM JANSSEN OLYMPIA VROUWEN 1
“De Oranje Leeuwinnen doen het fantastisch goed, heel mooi om te zien. Ze zijn nu niet alleen Europees kampioen geworden, maar zetten hiermee ook het vrouwenvoetbal nog meer en zeker positief op de kaart. Olympia vrouwen gaat het derde seizoen in met twee vrouwenteams. Ondanks dat er twee vrouwenteams zijn, merk je dat de Olympia vrouwen hun kracht halen uit het met elkaar werken om elke training en wedstrijd met veel plezier op het veld te staan, maar ook buiten het veld doen de Olympia vrouwen geregeld aan de derde helft. Het succes van de Olympia vrouwen is dat we elkaar willen helpen om onze voetbalkwaliteiten te verbeteren en dat iedereen klaar staat voor beide teams.”

REBEKKA DE JONG JODAN BOYS VROUWEN
“Mijn naam is Rebekka de Jong, ik ben twintig jaar en zit nu tien jaar op voetbal. CVV de Jodan Boys is de club waar ik als meisje ben begonnen, en na een aantal jaar hogerop te hebben gespeeld in Amsterdam en Zeist, ben ik nu weer teruggekeerd op het oude nest. Wij hebben een enthousiast, leergierig en jong team. Onze kracht en intentie is om zo veel mogelijk voetballend op te lossen en opportuun voetbal te spelen. Een sterke as met technische meiden en snelle speelsters op de fl anken. Wij hopen dit jaar een stap te kunnen maken en gaan dan ook voor het kampioenschap. Het mooie aan voetballen vind ik de team spirit en alles eraan doen om als ploeg doelen te bereiken. Je doet het met elkaar en iedereen speelt hierin een rol, ieder met eigen kwaliteiten. De concurrentie en het niveau worden steeds groter, aangezien vrouwenvoetbal steeds populairder wordt en naar een hoger level wordt gebracht. Het is dan ook een absolute topprestatie van het Nederlands Elftal dat ze de titel hebben gegrepen als Europees kampioen. Een enorme stap in het vrouwenvoetbal, het staat nu echt op de kaart. Supermooi om te zien, iets waar je als voetbalmeisje trots op mag zijn!”

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl