Weekblad deGouda digitaal

Goudse Corina Kerkmans nauw betrokken bij internationale reddingsoperatie Race tegen de klok om vier tijgers te bevrijden

Gouda – Een open treinwagon in de provincie San Luis in het noordoosten van Argentinië is het decor van een bizarre en dieronterende situatie. Daar leven al jaren vier tijgers op nog geen 75m2 onder erbarmelijke omstandigheden. De ‘treintijgers’ zijn weerloos, hebben weinig bewegingsvrijheid en de wagon wordt slecht schoongehouden. Ze worden omringd door uitwerpselen en botresten afkomstig van vlees dat ze toegeworpen krijgen. Ook zijn de tijgers nooit medisch onderzocht. De Goudse Corina Kerkmans springt nu – namens de Nederlandse organisatie Wildlife Advocates Foundation – op de bres voor de dieren.

In 2007 trok vlakbij de Argentijnse stad San Luis een circus rond dat noodgedwongen zijn tijgers ergens moest onderbrengen. Dat deed het met de belofte om ze enkele maanden later weer op te halen. Dat is echter nooit gebeurd. De man die de dieren destijds opving, deed wat hij kon, maar hij had geen idee noch de middelen om ze goed op te vangen. Hij heeft de tijgers uiteindelijk in een wagon geplaatst. De vrouwtjes zijn nooit gesteriliseerd en in de loop van de tijd is een aantal welpjes geboren. Uiteindelijk leidde dit tot de huidige groep van vier tijgers waarvan twee in de wagon zijn geboren. De oudste twee (circus)tijgers zijn inmiddels rond de 18 en 15 jaar en de twee jongste (twee broers) rond de 14 jaar.

Internationale actie: race tegen de klok
Het is een race tegen de klok om de dieren te helpen. Nu zijn ze nog ‘voldoende’ gezond om te kunnen reizen, maar de vraag is hoe lang nog. Daarom hebben drie dierenwelzijnsorganisaties inmiddels de handen ineen geslagen om de treintijgers zo snel mogelijk een nieuwe toekomst te geven. Het gaat om Wildlife Advocates Foundation (Nederland), Planète Tigre (Frankrijk) en het Zuid-Afrikaanse Ubuntu Wildlife Sanctuary. Mocht er genoeg geld worden ingezameld dan kunnen de vier treintijgers over worden gebracht naar laatstgenoemde organisatie in Zuid- Afrika. De drie organisaties hebben jarenlange ervaring en expertise op het gebied van wilde dieren.

Sting en internationale media
De drie organisaties zetten nu alles op alles om een einde te maken aan de levenslange lockdown van de tijgers. Er is honderdduizend euro nodig om hen een veilige overtocht naar Zuid-Afrika te garanderen. De kosten bestaan uit onder meer veterinaire bijstand, transportkosten, vliegkosten, kooien en verblijfskosten in Zuid-Afrika. De officiële communitysite Sting.com heeft ook zijn steun voor de reddingsactie uitgesproken. Verder hebben grote media in Zuid-Afrika en Frankrijk het nieuws inmiddels ook opgepakt.

Frans en Mariska Bauer
Wildlife Advocates Foundation gaf de afgelopen jaren al zeven tijgers en leeuwen uit Argentinië een nieuw leven door ze te bevrijden uit gevangenschap. Nationale bekendheid kregen zij toen Frans en Mariska Bauer – samen met Diergaarden Blijdorp – hen in 2020 hielpen om tijger Máxima uit een Argentijnse verlaten dierentuin naar Ubuntu te krijgen.

Goudse Corina Kerkmans in actie voor de treintijgers
De Goudse Corina Kerkmans is al jaren betrokken bij Wildlife Advocates Foundation: “Het is nu of nooit voor deze prachtige vier dieren. Elke minuut die zij langer in deze dieronterende gevangenschap moeten doorbrengen is onhoudbaar lijden en levensgevaarlijk voor ze. Wereldwijd worden tijgers en leeuwen met uitsterven bedreigd en wij sluiten ze op in een treinwagon? Wij leggen ons daar niet bij neer. De vier moeten zo snel mogelijk in vrijheid weer gras onder hun poten voelen.”

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl