Weekblad deGouda digitaal

Goudse Grasvelden: einde seizoen; wat nu?!

De sport ligt al een lange tijd stil. Honderdduizenden mensen in Nederland sporten ondertussen veel minder en we doen er alles aan om er geen extra kilootjes bij te krijgen. Ook de Goudse voetbalclubs zijn dus al langere tijd dicht, maar wat betekent dat voor de competitie? En wie is uiteindelijk waar geëindigd? Wij spraken de trainers van de Goudse voetbalclubs. 

VV ONA

ONA – ONA was uiteraard de grote favoriet in de tweede klasse op de zondag. Al lange tijd stonden ze op nummer 1 en zo hadden zij de beste papieren om kampioen te worden en voor het eerst in 50 jaar weer eerste klasse te spelen. 

Maarja, alles lijkt in duigen te vallen door die plotselinge en heftige ingreep: geen voetbal meer en alle competities vervallen. Hoofdtrainer van ONA-Willem Dekker over de crisis: “het is natuurlijk vreselijk, maar wel volkomen begrijpelijk. Ik ben het er zeker mee eens dat het voetbal niet meer door kan gaan, maar het is enorm balen. We hadden geschiedenis kunnen schrijven.” En dat terwijl Dekker niet eens van plan was dit seizoen als trainer te starten. “Het was inderdaad een beetje noodgedwongen. ONA had geen hoofdtrainer en ik als man van de club, ik voetbalde al heel mijn leven bij ONA, wilde de club graag helpen en ze steunen.” Wonderen heeft Dekker dus met zijn team verricht. Maar ze zijn dus geen kampioen en dat is wel heel erg balen. Maar wat nu? Gaat ONA dan wel eerste klasse spelen of blijven ze in de tweede klasse? Dekker: “wij hebben, omdat wij die mogelijkheid hebben, aangevraagd om eerste klasse te spelen aan de KNVB. Het wordt afwachten of we hier toestemming voor krijgen. Dat zullen we ergens rond juni horen.” Mocht ONA hier dus akkoord voor krijgen van de KNVB, dan zal dit alsnog een historisch moment worden. “We zijn dan geen kampioen, maar we zijn dan wel gepromoveerd naar de eerste klasse en dat is waar het om draait. Dat zou historisch zijn.” Rond juni zal ONA horen in welke klasse ze komend seizoen zullen spelen.

SV DONK

DONK – Wat voor ONA geldt, geldt ook voor DONK. Zij waren ook bezig aan een heel goed seizoen. Waar concullega ONA eerste stond, stond DONK derde. Zij hadden dus ook nog kansen om kampioen te worden. Voor DONK ook een uitzonderlijk moment als je bedenkt dat ze uit de derde klasse komen.

Maar hoofdtrainer Pieter van Zoest is in de eerste plaats enorm trots op zijn team. “Dat we op de derde plek zouden eindigen was natuurlijk niet te bedenken, maar we hebben het heel goed gedaan en ik ben heel trots. Natuurlijk, het had nog alle kanten op kunnen gaan, dus het had nog heel anders kunnen lopen, maar dat zullen we niet weten.” Net als ONA zal ook DONK waarschijnlijk aanvragen of ze eerste klasse mogen spelen, alleen is die kans een stuk kleiner, aangezien zij natuurlijk lager staan dan ONA. “Maar het zou voor ons ook prima zijn om nog een jaar tweede klasse te blijven spelen. Dat is ook gewoon een niveau waar we thuishoren. Ik vind eigenlijk nu gewoon het belangrijkst dat iedereen gezond is en blijft.” In de tussentijd is van Zoest ook niet meer op de club geweest. “Dat kan gewoon niet en trouwens. Daar valt nu ook niets te beleven. Ik heb nog wel contact met de spelers, maarja… heel veel meer kan je niet doen.” DONK heeft dus een goed seizoen gedraaid en ze spelen komend seizoen dus minimaal tweede klasse. Het kan eigenlijk alleen maar beter worden.

De Jodan Boys

Jodan Boys – Voor de mannen van Jodan Boys was het een bewogen seizoen. Geen slecht en ook geen heel bijzonder seizoen hadden ze gedraaid. Met een negende plek waren ze ruim buiten de degradatiezone, maar ook ruim buiten de promotiezone. Een waardige middenmoter dus.

En dan? Opeens einde seizoen. Hoe was dat voor de club en hoofdtrainer Leen van Steensel? “Dat was natuurlijk heel vervelend,” vertelt van Steensel. “Opeens is het klaar en zit je standaard in de voortuin met een drankje in de zon. Héél vervelend,” grapte hij. Van Steensel is los van hoofdtrainer van Jodan Boys ook werkzaam bij Sparta. Een man die dus 24/7 met zijn hoofd in het voetbal zit. Hij had buiten voetbal dus geen ander werk. “Tja, dat was wel even wennen in het begin. Eerst vond ik het heerlijk, toen begon het een beetje te vervelen. Daarna ben ik in het huis wezen klussen, en nu begint het wel weer te kriebelen. Je moet deze periode eigenlijk zien als een vakantie. Alleen het vervelende is dat je niet weet wanneer je vakantie erop zit. Alleen als het goed is, kan ik binnenkort wel weer aan de slag bij Sparta.” En wat dan te doen met Jodan Boys? “Daar blijf ik gewoon lekker trainer en zodra we weer mogen beginnen, beginnen we,” aldus van Steensel. Het plan van van Steensel is om in de zomerperiode door te trainen met een periode van ongeveer twee weken vakantie, zodat ze een extra lange voorbereidingsperiode hebben. “En dat is natuurlijk wel enorm lekker. Ik was benieuwd wat dit seizoen ons nog te bieden had, maar daar komen we niet achter. Ik weet wel dat we gewoon lekker in de hoofdklasse blijven spelen. Daar horen we thuis,” sluit van Steensel af.

FC Olympia

Olympia – Olympia had een redelijk zelfde soort competitie als Jodan Boys. Ook zij eindigde als negende, alleen dan in de eerste klasse. Na één keer in de degradatiezone te hebben gestaan, zijn ze niet tot nauwelijks echt in problemen geweest.

Echter is dit alles voor hoofdtrainer Danny Mulder wel een extra raar moment. Dit was namelijk zijn eerste en meteen laatste seizoen bij Olympia. “Ik ben naast Olympia ook werkzaam bij Feyenoord en ik heb besloten om me daar meer op te richten en daar meer uren te maken. Daarom kom ik gewoon niet meer toe aan Olympia. Ik heb daar wel een hele fijne tijd gehad met een hele fijne groep. Alleen het paste gewoon niet meer in het plaatje.” Dat betekent dus dat Mulder maar een half seizoen heeft kunnen werken met zijn groep en daar baalt hij wel enorm van. “Maar het is niet anders,” reageert Mulder. “Het is heel vervelend, want echt lekker afsluiten, kan je ook niet echt. Uit het niets moet je stoppen met trainen, maar het seizoen afsluiten door even met elkaar te dineren in een restaurant is nu ook niet meer mogelijk. Maargoed, we vinden wel een oplossing.” Verder heeft Olympia niet het seizoen gedraaid wat ze hadden gewild. “Ik vind dat dit team beter is dan waar ze nu staan. Olympia is de negende plek niet waard als je ziet wat voor kwaliteiten we hebben.” Mulder zet dus een punt achter zijn avontuur bij de Olympianen. Maar de rood-zwarten blijven komend seizoen wel gewoon op hetzelfde niveau spelen.

SV Gouda

Gouda – Voor Gouda is dit seizoen misschien wel net op tijd gestopt. Gouda stond in de degradatiezone en stond zes punten achter de goede kant van de streep. 

Ook voor de hoofdtrainer van Gouda, Peter Huisman, is dit einde avontuur. “Dat is natuurlijk jammer dat we het seizoen nu niet hebben kunnen afmaken. Ik had ze graag in de derde klasse gehouden, want ik ben er nog steeds van overtuigd dat dat mogelijk was. Alleen aan de andere kant ben ik ook blij dat Gouda nu gegarandeerd in de derde klasse blijft.” Voor Huisman is dit dus einde avontuur. Hij is hier ook één seizoen trainer geweest, maar besloot in de winterstop dat het niet meer ging. “We zijn niet door ruzie of onenigheden uit elkaar gegaan, maar ik ben naar het bestuur gestapt om te vertellen wat er in mijn hoofd omging en zij hadden daar begrip voor.” Huisman zal dus stoppen bij Gouda, maar heeft zijn toekomst nu gevonden in Rotterdam. De club waar hij eerder al vijf jaar trainer was, IJVV, de Zwervers. “Ze zagen dat ik nog niet verlengd had en belde me dus op of ik zou verlengen. Ik zei dat dat niet zou gebeuren en toen boden ze me de job aan. Daar ben ik mee akkoord gegaan,” aldus Huisman. Gouda kruipt dus door deze crisis door het oog van de naald en blijft in de derde klasse, alleen dan wel zonder Peter Huisman.

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

29-04-2020 13:08

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl