Weekblad deGouda digitaal

Goudse hotels tegen snelle toeristenbelasting

#Gouda – In de begroting voor 2015 hebben B&W van Gouda ook opgenomen dat er per 1 januari weer toeristenbelasting zal worden geheven. De gemeenteraad zal zich medio november over deze begroting moeten uitspreken. In een brief aan de raad maken de Goudse hotels bezwaar tegen de invoering per 1 januari. Zij wijzen erop dat zij allang met touroperators prijsafspraken voor 2015 hebben gemaakt en dat zij die niet eenzijdig kunnen openbreken. Dat betekent dat niet de toeristen de belasting gaan betalen maar de hotels en dat wordt een behoorlijke lastenverzwaring. Ook vinden de hotels het niet eerlijk dat de belasting alleen bij hotelovernachtingen wordt geheven en niet bij bijvoorbeeld overnachtingen in bed&breakfast-gelegenheden. 
‘Want wat zijn in de ogen van de gemeente toeristen? Alleen mensen die in een hotel overnachten of ook mensen die op een andere plek hun bed vinden? Zijn dat dan vakantievierders of zijn dat ook zakelijke bezoekers? En Gouwenaars dan, die om welke reden ook tijdelijk in een hotel logeren? En hoe zit het met bijvoorbeeld watertoeristen, camperreizigers of dagjesmensen? Wij adviseren u het door het college voorgestelde overgangsjaar 2015 te gebruiken om in het eerste kwartaal ervan een doortimmerd plan te maken en dat duidelijk met ons te communiceren. Laat die belasting dan niet in 2015 maar op 1 januari 2016 stapsgewijs ingaan en geef ons zo voldoende tijd om duidelijk met onze klanten te communiceren’, zo schrijven de hotels.

Tot slot wijzen de hotels erop dat een eerdere toeristenbelasting in 2007 werd afgeschaft als onderdeel van een overeenkomst tussen de gemeente en de hotelbranche. Zij vragen zich af met welk recht de gemeente deze overeenkomst nu eenzijdig opzegt.   

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl