Weekblad deGouda digitaal

Goudse Jiu Jitsuka zet vechtsport op de kaart

Gouda – Gezien de bijzondere sportprestaties van Aafke van Leeuwen is haar gevraagd zitting te nemen in de jury. De Goudse Aafke van Leeuwen is vanwege haar sportieve prestaties een voorbeeld voor de jeugd. ‘’Ik vind het een eer dat ik ben gekozen voor de Goudse jury jeugdlintje.’’

Op haar vijfde begon Aafke met judo, maar ze kwam er al snel achter dat Jiu Jitsu meer voor haar was. ‘’Jiu Jitsu was een stuk uitdagender en ook leuker.’’ Jiu Jitsu is een van de oudste vechtkunsten. Hier word je geleerd te vechten en je verdedigen met en zonder wapens tegen zowel onbewapende als bewapende tegenstanders.

Wereld- en Europees kampioen
Tijdens de wereldkampioenschappen Jiu Jitsu, die in het Thaise Bangkok gehouden werden, won van Leeuwen goud, hetzelfde deed ze in het Belgische Gent door Europees kampioen te worden. ‘’Ik had voor het begin van het WK niet verwacht dat ik zover kon komen. Het is heel bijzonder, mijn coach zei ook dat ik van beide kampioenschappen moest gaan genieten. Want dit maak je niet vaak mee.’’

Gouden driehoek
Wat voor Van Leeuwen altijd belangrijk is geweest is de samenwerking met haar coach Allard Schulenklopper en trainingspartner Boy Vogelzang. ‘’Ik zie de behaalde kampioenschappen als een teamprestatie, niet ik, maar wij zijn kampioen geworden, dat is voor mij de gouden driehoek.’’ Haar coach Allard Schulenklopper zorgt voor alle trainingsschema’s en voor de mentale steun. ‘’Zeker op het mentale vlak ben ik Allard erg dankbaar, met zijn steun en coaching voor en tijdens de wedstrijden, zorgt hij ervoor dat ik gefocust ben. Voor mij is Allard de beste Jiu Jitsu coach van Nederland.’’ Haar trainingspartner, de Goudse Boy Vogelzang zorgt dat Aafke van Leeuwen bij de trainingen scherp blijft en gemotiveerd. ‘’Andersom is het precies hetzelfde, we motiveren elkaar. Ik ben blij om met iemand als Boy te mogen trainen, hij werkt keihard en onze trainingssessies hebben hun vruchten afgeworpen.’’ Boy Vogelzang won twee maal brons op het WK en EK.

Foto: Alexander van Rijmenam / Weekblad deGouda

Foto: Alexander van Rijmenam / Weekblad deGouda

Geen Olympische sport
Van Leeuwen vindt het zonde dat er weinig aandacht aan Jiu Jitsu wordt geschonken. ‘’Als de mensen de sport zien, worden ze meteen enthousiast. Er zijn wel plannen om Jiu Jitsu een Olympische sport te maken.’’ Hoewel de sportieve tak van het Jiu Jitsu geen Olympische sport is, zoals het judo, dat ook van het Jiu Jitsu is afgeleid, is de sport wel vertegenwoordigd bij de Wereldspelen. (De Wereldspelen zijn als internationaal sportevenement bedoeld voor sporten en sportonderdelen die niet binnen de Olympische Spelen vallen.) Aafke van Leeuwen wil graag nog een stapje verder komen. Haar volgende doel is een medaille halen bij de Wereldspelen. ‘’Hier doet de top zes van de beste Jiu Jitsuka’s aan mee, ik wil mezelf laten zien en blijven groeien.’’

Toekomstplannen
Naast dat Van Leeuwen bezig is met Jiu Jitsu, studeert ze ook nog, “Ik volg de opleiding Sportmanagement, ik wil mijn studie afronden, blijven presteren en trainen.’’ Ze heeft nog geen beeld van hoe de toekomst er uit ziet. ‘’Ik focus mij nu op school en Jiu Jitsu.’’ Het eerstvolgende toernooi is het WK in Polen. ‘’Ik ben gretig om nogmaals goud te winnen en om beter te worden. Ik kan mij een leven zonder Jiu Jitsu niet meer voorstellen.’’

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl