Weekblad deGouda digitaal

De Goudse Schouwburg: Gastvrij theater

De Goudse Schouwburg werd in 2016 door het publiek uitgeroepen tot ‘Meest Gastvrije Theater van Nederland’. “Gastvrijheid geldt bij ons voor iedereen: dus én de bezoekers én de bezoekende technici én de bezoekende artiesten/gezelschappen. Wij geloven erin dat als wij ervoor zorgen dat zowel publiek als artiest zich prettig voelt, een voorstelling extra speciaal kan worden. Dan gaat een bezoek aan De Goudse Schouwburg je voorstelling te boven!”, zegt Anya Tuit, hoofd marketing en publiciteit van De Goudse Schouwburg. Artiesten, bezoeker en medewerker vertellen over hun ervaringen met dit gastvrije theater.

Bert Visscher
“Daar kan ik heel kort over zijn”, antwoordt cabaretier Bert Visscher op de vraag hoe hij altijd wordt ontvangen door De Goudse Schouwburg: “Echt fántástisch. Alles staat klaar, je kunt koffie en thee pakken, alles is zo keurig verzorgd. Echt zonder overdrijven: het is een heerlijke schouwburg.” Het ziet er allemaal ook zo netjes uit, vindt hij, de kleedkamers zijn niet uitgewoond en het tapijt is schoon. “Alles wordt goed bijgehouden.” Ook belangrijk: “Het is een fijne zaal om in te spelen. Nee, deze zaal is na 25 jaar nog niet aan vervanging toe. Het is een tijdloos model.” De sfeer na afloop van de voorstelling, die is ook zo prettig, zegt hij: een bitterballetje, een drankje en heel veel Gouwenaars die lekker lang blijven nagenieten.

‘Het is een heerlijke schouwburg’


Tineke Schouten
“Je hebt iets van: ‘hè gezellig, Nel is er ook.” Altijd voordat cabaretière Tineke Schouten in Gouda een voorstelling geeft, komt Nel Oskam haar even persoonlijk gedag zeggen. “Ze zal nooit overslaan. Nel ken ik al zo lang; het is een warme vrouw. Ook Ria van de artiestenfoyer is een alleraardigste vrouw. Altijd staat er koffie met een koekje. De gast is hier koning, dat hebben ze in Gouda heel goed begrepen.” En natuurlijk de grote schaal bitterballen achteraf, ook die roemt Tineke. Ze speelt al heel lang in Gouda. “Ik heb nog meegemaakt dat de nieuwe schouwburg kwam. Het is één van de mooiste en leukste schouwburgen waar iedereen, ook mijn veertien medewerkers, altijd met plezier naartoe gaat.”

‘Altijd staat er koffie met een koekje’


Jon van Eerd
Jon van Eerd speelt al jaren de première van en komend seizoen gaat zijn voorstellingen ‘Harrie & Eva’ in Gouda in première. “Het is een ideaal theater voor mijn soort voorstellingen”, zegt Jon, acteur in en schrijver van komedies. “Bij Nel is het altijd feest, zo warm, gastvrij en gezellig. Je wordt hier als een gast behandeld.” En dat is echt niet in alle theaters het geval, verzekert hij. Bij aankomst worden acteurs en technici welkom geheten. “En na de voorstelling is er een drankje en een hapje in het theatercafé. Dat is ontzettend gezellig. Gouwenaars blijven daar lang hangen, uniek!” Jon van Eerd houdt van het Goudse publiek. “Gouwenaars krijg je niet zomaar cadeau. Het is een open en eerlijk publiek. Ze hebben zin in een leuke avond en staan er open voor.”

‘Bij Nel is het altijd feest’


Michel Derks
Zo’n twintig keer per jaar kun je Gouwenaar Michel Derks aantreffen bij een voorstelling in De Goudse Schouwburg, meestal in gezelschap van zijn vrouw. Hij komt hier erg graag. “Iedereen is hier zo gastvrij. Je wordt met alle egards ontvangen; er is altijd aandacht voor je. Het is alsof jij de hoofdrol speelt.” De medewerkers van de schouwburg herkennen Michel en zijn vrouw als vaste bezoeker. Dat voelt goed, vindt Michel. Hij en zijn vrouw hebben niet een speciale voorkeur voor een genre. “We gaan naar alles. Musical, opera, klassieke muziek, cabaret. We vinden het allemaal mooi. Het is altijd weer een compleet avondje uit.”

‘Je wordt met alle egards ontvangen’


Antoine Vergeer
“Dat begint al met de portiers bij de deur”, zegt Antoine Vergeer op de vraag hoe de schouwburg ervoor zorgt dat iedere bezoeker een topavond heeft. De portiers heten de bezoekers vriendelijk welkom, wensen hen een fijne avond en verwijzen hen verder. “Het kopje koffie moet vers zijn, de wijn op temperatuur, het biertje goed getapt, en na afloop is er een gratis rondje bitterballen”, vertelt Antoine die al 24 jaar bij deze schouwburg werkt. Het draagt allemaal, naast natuurlijk de mooie voorstelling, bij aan een prettige beleving van de avond. Ook het feit dat het gebouw goed onderhouden wordt, speelt volgens Antoine een rol in de prettige beleving. Maar het allerbelangrijkst vindt hij toch de gastvrije uitstraling van de medewerkers. Daar wordt bij de sollicitaties op geselecteerd. “Een biertje tappen kun je wel leren, maar je moet het ook leuk vinden om mensen een mooie avond te bezorgen. Dat verdienen de al onze gasten.”

‘Onze gasten verdienen een mooie avond’

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl