Weekblad deGouda digitaal

Goudse stadskatten: Etalagekatten Chap en Djoj (2)

Gouda – In iedere stad zijn ze te vinden: katten die liever buitenshuis dan binnenshuis vertoeven. ‘s Avonds komen ze thuis om te eten, maar overdag laten ze zich aaien door inwoners en verkennen ze het stadsleven. Ze zijn te vinden bij het lokale sushirestaurant, de buurtsuper of zelfs in de etalage van een winkel. Ook in Gouda zijn er katten die altijd door de stad dwalen en de aandacht trekken van inwoners en toeristen. Vandaag maken we kennis met de katten die in de etalage zitten van het pand aan de Kleiwegstraat.

Wie door de Kleiwegstraat loopt, ziet al snel de kenmerkende ronde bril aan de gevel van nummer 28 hangen. Er is nog iets anders dat opvalt: de etalage van het pand. In de etalage staat een poppenbedje en daarop zit een rood-witte kat. De kat kijkt nieuwsgierig op en richt zich dan weer op de brokjes in zijn voerbak.

Voorheen huisde aan de Kleiwegstraat 28 brillen-winkel Brown Eyes, nu is het de woning van Ronald en Caroline. Twee jaar geleden kwamen ze hier wonen met hun hond en katten. De rood-witte kater blijkt Chap te heten. “Vier jaar geleden namen we hem samen met zijn broer Djoj in huis. Vrienden van ons kenden een adresje waar ze jonge katjes hadden. We hebben geen moment getwijfeld en Chap en Djoj meteen mee-genomen. Als je hun namen snel zegt, is het net een Chinese afhaalmaaltijd”, lacht Ronald.

Djoj is, in tegenstelling tot zijn broer, pikzwart. De katten zitten regelmatig samen in de speciaal voor hen ingerichte etalage. Een loopbrug, mandje, -houten planken en speeltjes; de etalage is het domein van de katten. Ze trekken veel bekijks. “Mensen -blijven stilstaan voor de etalage. Soms denken ze dat het een echte winkel is en lopen ze zo naar binnen. Af en toe veranderen we de inrichting. Nu is het de plek voor onze katten, maar op Roze Zaterdag hingen hier prachtige foto’s van fotograaf Arjan Spannenburg en daarvoor stond de etalage vol met knuffelberen uit de collectie van mijn moeder”, vertelt Caroline. Beren, artistieke foto’s, een verzameling Boeddha’s, kleurrijke quilts en natuurlijk de katten; in de etalage is altijd iets bijzonders te zien.

Hoewel de katten uit hetzelfde nestje komen, zijn hun karakters heel verschillend. “De zwarte kat is een echte schootkat. Hij wil altijd bij je zijn en geeft zelfs kopjes aan de hond. Zijn broer is wat meer op zichzelf en wat voorzichtiger. Als het nodig is, wast hij Djoj.” De katten krijgen hun voer in de etalage zodat ze er vaak zitten, maar soms is de etalage leeg en zijn de katten druk met andere bezigheden. “Als ik de hond uitlaat bij het Regentesseplantsoen, -wandelt Chap vrolijk mee. En ze vinden het leuk om op kabels en opladers te kauwen. Het blijven katten, ze bepalen zelf wat ze doen.”

Heb je zelf een echte Goudse stadskat gespot?

Laat het ons weten door te mailen naar content@degouda.nl en help ons om de Goudse stadskatten in beeld te brengen.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl