Weekblad deGouda digitaal

Groene Hart gaat voor duurzaam beton

Gouda – Beton anders produceren en vaker hergebruiken, om daarmee de CO₂-uitstoot te verlagen en het gebruik van grondstoffen te verminderen. Daarover maken gemeenten, aannemers, slopers, recyclebedrijven en betonproducenten in het Groene Hart samen afspraken. Op 30 oktober ondertekenden ze gezamenlijk het convenant ‘Groene Hart gaat voor duurzaam beton’.

Hergebruik van beton
De gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda en Waddinxveen gaan in samenwerking met bedrijven (waaronder de Goudse Betonmortel Centrale) beton duurzamer inkopen en verwerken. Daarnaast scheiden ze bij sloopprojecten het vrijkomende beton uit stoepen, wegen en gebouwen. Door hergebruik van het beton en het circulair maken van de keten wordt bespaart op de winning van zand en grind, en wordt ook de CO₂-uitstoot aanzienlijk vermindert.

De partijen die het convenant tekenden willen de betonketen sluiten en er op die manier voor zorgen dat afval juist grondstof wordt. Zo willen zij starten met minimaal 15% van het vrijkomende beton te verwerken in nieuw beton, zoals straatstenen en tegels. Sowieso streven zij per direct naar 100% hergebruik van het vrijkomende beton in nieuw beton. Het uiteindelijke doel is een CO2-reductie te bereiken van 30% in 2021.

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl