Weekblad deGouda digitaal

Groene Hart Stad

Column – Het is officieel. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars is er sprake van woningnood in ons land.  In onze regio stonden in 2019 weer minder woningen te koop dan in 2018, het aanbod daalde met 10% tot 15%.  De vraagprijzen zijn met 9% gestegen door de schaarste. Goed nieuws voor degenen die een woning bezitten. Slecht nieuws voor degenen die een woning zoeken.  De verwachting is dat het in 2020 nog erger wordt omdat de nieuwbouw vertraagt door stikstof en PFAS.  Ook aan huurwoningen is een enorm tekort. Directeur Mascini van Woonpartners sprak in zijn nieuwjaarstoespraak over 16.570 (!) ingeschreven woningzoekers.  Terwijl er 556 bestaande en 130 nieuwe woningen verhuurd zijn in 2019. De spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat.

Net als de paar honderd nieuwe koopwoningen per jaar die er in Westergouwe, Zuidplas en Waddinxveen jaarlijks worden bijgebouwd. Als er zoveel vraag is, kom je daar gewoon niet tussen, zoals sommige lezers vast hebben ervaren.  Het totale woningtekort in de Randstad is door ABF Research in opdracht van het Rijk becijferd op zo’n 80.000. Dat is een complete nieuwe stad van zo’n 200.000 inwoners, met de omvang van Almere!  Zo groot is het tekort dus. En deze cijfers zijn nog van vóór de stikstofcrisis.  Dat tekort los je niet eventjes op door scheefwonen te bestrijden zoals sommigen beweren of door nieuwe woonvormen met meer mensen in één huis. Dat los je niet op door de verhuurdersheffing op te heffen. Dat los je ook niet op door elk trapveldje en elk stukje groen in de steden vol te zetten met hoogbouw. Nog even los van de bezwaren daartegen. Zelfs met de ombouw van alle leegstaande kantoren en winkels tot woningen ben je er nog niet.

Nee, de enige structurele oplossing is volgens mij om, net als eind tachtiger jaren, gebieden (toen heette dat VINEX) aan te wijzen waar nieuwe wijken gebouwd worden. In de groene omgeving tussen de steden. Er zijn dan in de Randstad zo’n twintig nieuwe wijken nodig, voor elk zo’n 10.000 inwoners.  Een nieuwe Groene Hart Stad. Het vergt politieke moed en vooral nieuwe wetgeving om dat te realiseren. Of we doen niks en de Randstad, Groene Hart incluis, zal langzaam verworden tot een moeras, economisch en fysiek. Wél goed voor de natuur.    

Door Johan Weeber

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl