Weekblad deGouda digitaal

Liveblog: Grote brand bij Croda in Gouda

Gouda – Er heeft vanmorgen een grote brand gewoed bij chemisch bedrijf Croda, in Gouda. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Zwarte rookpluimen en knallen waren in de wijde omgeving te horen en te zien. 

 

Update 17:45

Croda geschrokken door felle brand, fabriek weer opgestart

Vanmorgen 10.25u is het raak: nabij de vetvangers, waarin alle vetten worden verzameld ontstaat om nog onbekende oorzaak brand. “Direct werden alle mensen in veiligheid gebracht, de brandweer van Croda is onmiddellijk begonnen”, vertelt directeur Gerrit Oudendijk. Vervolgens heeft het bedrijf de Goudse brandweer ingeschakeld. De directeur toonde zich erg geschrokken van de brand, die vanmorgen heel Gouda opschrok.

Hoewel nog onduidelijk is hoe de brand werd veroorzaakt, is zeker dat het ging om een vetbrand. Op een intern filmpje dat circuleert op internet is te zien hoe een van de tanks omvalt en vet en vuur verspreid over het terrein.

Bezorgd
Croda was bezorgd om de omgeving van de fabriek. Daarom werden voor de zekerheid enkele straten en een kinderdagverblijf ontruimd. Ook werden metingen uitgevoerd door een helikopter, waaruit bleek dat er geen giftige stoffen vrijkwamen voor de omgeving. Om de samenwerking tussen hulpdiensten te verbeteren werd zelfs enige tijd een GRIP 1 situatie afgekondigd, een rampenprocedure afkomstig uit de Rotterdamse havens.

Onderzoek
Ondanks de grote rookontwikkeling en de schrik van vele Gouwenaars is directeur Oudendijk nooit bang geweest dat er een ‘Moerdijk scenario’ of ‘Enschede’ ramp zou ontstaan. Dit omdat niet wordt gewerkt met producten met een dergelijk ontploffingsrisico. Het is ook voor het eerst in lange tijd dat er een grote brand op het fabrieksterrein plaatsvindt. Voor de oorlog, in 1938 was de laatste grote brand. Toen brandde een flink deel van het terrein af.

Morgen gaat eerst een brief de deur uit naar omwonenden, waarin zij worden geïnformeerd over de gebeurtenissen. Ook zegt Croda een onderzoek te starten: “Er komt eerst intern onderzoek, als er een audit (externe controle) op gezet wordt is dat prima”, zegt Oudendijk. Voor nu is de directeur ‘blij dat er geen gewonden zijn gevallen’. In de loop van de dag heeft Croda het grootste deel van de fabriek weer in werking gebracht.

Update 12:21:
De brand is ontstaan in de vetvanger van Croda. Dit is een bak waar alle vetten samenkomen. Hoe het vet in brand is gevlogen is nog niet bekend. De rook is over Gouda getrokken, waardoor een sterke kaarsvet lucht boven de binnenstad hangt. Er zijn geen gewonden gevallen. Ook is er geen direct gevaar geweest voor ontploffingen. De fabriek is stil gelegd, aldus een woordvoerder van Croda.

Update 12:02
Mensen in de binnenstad klagen over brandende ogen. Ook hier op onze redactie aan de Karnemelksloot hebben we daar last van.

Update 11:30 uur: Volgens ooggetuigen zijn er geen gewonden gevallen is de brand nu onder controle. De oorzaak is nog niet bekend.

Ook op de redactie van deGouda aan de Karnemelksloot is de chemische geur te ruiken. De eerste melding van de brand kwam rond 10.30 uur.
RTV West.

Update 11:30 uur: Volgens ooggetuigen zijn er geen gewonden gevallen is de brand nu onder controle. De oorzaak is nog niet bekend.

Burgemeester Pieter Verhoeve is ook ter plaatse:

https://twitter.com/RaymondAarsman1/status/1351115973747757056

https://twitter.com/PieterVerhoeve/status/1351109348358041604

 

https://twitter.com/RaymondAarsman1/status/1351105334090338309

 

https://twitter.com/RaymondAarsman1/status/1351101715634860034

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl