Weekblad deGouda digitaal

Handhaving = willekeur

Column – De laatste tijd verschijnen veel berichten in de Goudse (sociale) media met klachten over handhaving.  Er zou willekeurig gehandhaafd worden, de ene ondernemer of burger wordt veel strenger aangepakt dan de ander. Maar houden we niet allemaal van willekeur? Een paar voorbeelden.  Fietsen op de Kleiweg, een doorn in het oog van vele voetgangers die regelmatig van de sokken gereden worden. Af en toe wordt de roep om handhaving zo groot,  dat er een aantal uniformen verschijnt en er bekeurd wordt.  “Eindelijk gerechtigheid, dit moeten ze elke dag doen…” mompelen de voetgangers.  Veel fietsers daarentegen zijn boos: “Doe toch iets aan die inbraken bij mij in de buurt, man!” of “Waarom bekeur je míj maar laat je hém doorfietsen?” wordt er geroepen naar de politie.  Zo zie je maar, handhaving is bedoeld voor de ander, niet voor jezelf. Willekeur dus. Een ander voorbeeld.  Een winkelier in tweedehands boeken die een iets te groot uithangbord (volgens de strenge regels voor monumenten) aan zijn gevel heeft gehangen, krijgt te maken met onze handhavers.

Op sociale media regent het onbegrip over deze bizarre en willekeurige actie. Handhaving moet “ondernemers eens wat ruimte geven”, “Laten ondernemen”, “Niet wegpesten uit de binnenstad” en: ”Er is al genoeg leegstand.” Het contrast met een ander geval kan bijna niet groter zijn. Een ondernemer rooit een aantal bomen in een tuin achter een monumentaal pand. Het pand wordt verbouwd tot vier appartementen met parkeerplaatsen. Verontwaardiging in de buurt en wederom in de (sociale) media. Deze keer neemt níemand het op voor de ondernemer. Nu wordt er níet gesproken over het ruimte geven aan ondernemerschap,  hoewel er veel vraag naar woningen en parkeerplaatsen is. Misschien wel meer dan naar de tweedehands boeken van bovengenoemde winkelier.

De binnenstad is deze keer echter te klein voor de verontwaardiging over het “niet handhavend optreden en de illegale kap.” Enige dagen later blijkt dat alles netjes binnen de regelgeving is uitgevoerd. Het klagen verstomt niet, sommigen vinden dat de regels moeten worden verscherpt.  Dat lost natuurlijk niks op want in een volgend geval willen we juist weer van deze strenge regels af. Nee, wie klaagt over willekeurige handhaving, moet we eerst maar eens goed naar de eigen willekeur kijken.

Johan Weeber

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl