Weekblad deGouda digitaal

Heeft de Kleiweg nog toekomst?

Gouda – Om te beginnen met de conclusie, die is ja. Maar niet zonder een aantal mitsen. Bij een aantal middenstanders en pandeigenaren broeit er wat. Zij zoeken oplossingen om, als het ergste deel van de coronacrisis achter de rug is, nieuwe wegen in te slaan. Zij kunnen dat echter niet alleen.

Over die mitsen en andere relevante zaken rond de Kleiweg praten we met een kenner van dit winkelgebied bij uitstek. Aan tafel zit Henk Middelkoop, architect bij Kokon in Rotterdam. Middelkoop is gespecialiseerd in stedenbouw, woonprojecten en transformaties. Vooral vanwege de laatstgenoemde specialiteit richten we ons gesprek op de Kleiweg. Vanaf het station en de singels een belangrijk entree van de binnenstad en ooit een van de top winkelstraten van Nederland.

Zonder visie geen toekomst
Opvallend genoeg worden het laatste jaar de lege panden aan de Kleiweg hoofdzakelijk ingevuld door kleinere ondernemingen. Een goede ontwikkeling maar achter de vestiging hiervan schuilt een behoorlijke problematiek. Corona heeft ook het winkelbezit en koopgedrag beïnvloed. Middelkoop zegt dat de laatste visie van de gemeente over de winkelstand liep tot 2017. Hem is niet bekend of het gemeentebestuur binnenkort met een nieuwe visie komt. Die is hard nodig want winkelstraten als de Kleiweg vragen om een nieuwe aanpak.

De Kleiweg situatie
Behalve borden met “te huur” is er veel meer gaande achter de winkelpui. Middelkoop licht de situatie als volgt toe. De gemeente stelt dat de kern van de winkels zich dient te concentreren binnen de zogeheten zakpalen. Daar moet de beleving van het centrum plaatsvinden en dus met name in de Kleiweg. De eigenaren van de diverse panden en niet alleen van die welke leeg staan, zijn geconfronteerd met een ander koopgedrag. Het was bijna altijd standaard dat de winkel genoeg rendement leverde om het hele pand te onderhouden of te huren. Het woongedeelte verhuren had daardoor geen prioriteit. Voor veel eigenaren is het pand zelfs een onderdeel van hun pensioen. Het raakt dus niet alleen eigenaren van leegstaande panden maar ook van die welke verhuurd of zelf in gebruik zijn.

Artikel gaat verder na de foto

Foto: Funda Business

De woning levert meer op dan de winkel
De rollen zijn omgedraaid; financiering van wonen is nu beter dan van winkels.
Mede door de online verkoop brengt de winkelverkoop niet meer voldoende op en daarom zou nu de verhuur van het bovengedeelte de broodnodige aanvulling kunnen zijn.
Maar er speelt meer. De winkels aan de Kleiweg zijn veelal behoorlijk diep, soms in het verleden zelfs aan de achterzijde uitgebouwd. Bovendien ligt daar vaak nog een stuk tuin. Door de winkel in te korten (men heeft alle vierkante meters niet meer nodig) zou het achtergedeelte als kleine woning kunnen worden ingericht. Hier is echter gelijk al het eerste probleem volgens Middelkoop. Het schijnt dat de gemeente wil verbieden dat de winkelruimte verkleind wordt. Reden onbekend.
Volgens Middelkoop moet de gemeente niet te krampachtig doen. In veel steden is het verkleinen van het winkelarsenaal al bestaand beleid. En slimme oplossingen om extra woningruimte aan de binnenstad toe te voegen leidt ook nog eens tot meer sociale veiligheid.

De toegang naar de achterzijde en de bovenverdieping
De pui van een winkel bepaalt de sfeer en een authentieke uitstraling is de beste aandachttrekker. Als er geen zijingang naar boven is moet de pui niet door een extra deur ontsierd worden. De oplossing kan liggen in een gezamenlijke aanpak. Bijvoorbeeld door een traverse aan de achterzijde van de betreffende panden te plaatsen kunnen de bovenverdiepingen bereikbaar worden en via een trap naar beneden ook de te creëren woonruimte aan de achterzijde van de winkel. Het is in feite niets anders dan “een stoep op hoogte”. En de gemeente laat normaliter stoepen aanleggen.
Juist hier is een vooruitstrevende visie van de gemeente onontbeerlijk, zegt Middelkoop. Eerder is al een dergelijke oplossing toegepast aan de achterzijde van panden die aan de Markt liggen. De toegang werd verkregen door een traverse aan de kant van de Naaierstraat. Een dergelijke aanpak kost inzet, samenwerking, een positieve houding van de gemeente en natuurlijk geld. Nu Gouda goed bij kas blijkt te zitten is de tijd rijp om snel aan de slag te gaan.

Terug naar de straatzijde van de Kleiweg
De charme van kleinere winkels zit ‘m in eerste instantie in de pui. Als de bezoeker met regelmaat wordt geconfronteerd met oorspronkelijke winkelpuien in een oude winkelstraat als de Kleiweg, ontstaat een heerlijk belevingseffect. Dat er achter de pui ook nog interessante koopwaar moet worden aangeboden is vanzelfsprekend. Evenals een passende en verrassende presentatie. Aan de Markt zijn hier prachtige voorbeelden van oorspronkelijke puien bij Etos en de vroegere IJssalon.
Evenals wij, is Middelkoop begaan met het centrum van Gouda. Hij woont er en werkt er veelvuldig en met name aan transformaties. Het zou het gemeentebestuur van Gouda niet misstaan om ten behoeve van een winkelvisie, gebaseerd op de laatste ontwikkelingen, met betreffende eigenaren en huurders in gesprek te gaan. De Kleiweg verdient het. Een tip voor alle betrokkenen: De gemeente Leiden heeft een prima regeling opgetuigd die echt verder gaat dan de 750-jaar schildersubsidie in Gouda.

Redactie: Cor Sul

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl