Weekblad deGouda digitaal

Herbestemming Gouwekerk tot hotel wordt gesteund

Gouda – De Gouwekerk, die al heel lang leegstaat, wordt de komende jaren omgebouwd tot hotel. De afgelopen maanden hebben omwonenden, vertegenwoordigers van bewonersorganisaties, horeca, historische verenigingen, ondernemers en culturele organisaties, verzameld in een klankbordgroep, met de ontwikkelaar White House Development gesproken over de plannen.

De Klankbordgroep heeft op 17 februari advies uitgebracht aan de ontwikkelaar van het kerkgebouw, de pastorie en de sacristie De Klankbordgroep stemt in met de herbestemming van de kerk tot hotel en ontmoetingsruimte. De omwonenden verwelkomen de komst van het hotel, mits de verbouw en exploitatie geen onacceptabele overlast en risico opleveren.

De Klankbordgroep is vooral blij dat met dit plan de cultuurhistorische waarden van de Gouwekerk behouden kunnen blijven. Naast het behoud van de cultuurhistorische waarden, de lichtinval en de zichtlijnen, het metselwerk en de contour, zitten er enkele opvallende elementen in het plan. Zo is de bedoeling om de voormalige klerkvloer zoveel mogelijk vrij te houden om de ruimtebeleving intact te houden. De hotelkamers gaan als het ware zweven in de ruimte. In het plan worden honderd hotelkamers voorzien.
Ook ligt in de bedoeling het hotel te voorzien van een cultureel podium voor kleinschalige optredens, zoals een lunchconcert. Het hotel is niet alleen bestemd voor toeristen, maar wordt ook een ontmoetingsplek voor Gouwenaren. Bovendien onderzoeken de ontwikkelaar en exploitant of de toren kan worden ingericht als uitkijkpunt. Het plein voor de kerk wordt naar een idee van omwonenden aantrekkelijk ingericht tot aan het water, zodat het passerend autoverkeer wordt afgeremd en bootjes kunnen aanleggen voor het hotel.

Later in het jaar op 21 mei, volgt een informatieavond voor de buurt en andere belangstellenden. White House Development verwacht dat de naam van de exploitant op dat moment bekend is.

De Klankbordgroep stond onder voorzitterschap van Gerard de Kleijn, voormalig directeur van Museum Gouda.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl