Weekblad deGouda digitaal

De heren en dames van Gouda

Gouda – In het bijzondere pand aan de Oosthaven nummer 17 is Sociëteit De Réunie gevestigd. Volgend jaar viert de sociëteit haar 175-jarig jubileum. John Weebers, secretaris, en Hans Hoeve, voorzitter van de lustrumcommissie, zijn al langdurig lid en vertellen met trots over hun sociëteit: “Wij zijn hier erg gelukkig.”

In deze nieuwe serie nemen wij een kijkje in de keuken van de verschillende serviceclubs en sociëteiten van Gouda.

In 1843 is sociëteit De Réunie opgericht om de vooraanstaande mannelijke burgers bij elkaar te brengen. Op deze manier konden zij elkaar helpen en ondersteunen bij het besturen van bedrijven en de gemeente, ook hadden zij de mogelijkheid om goede gesprekken met elkaar te voeren. “Iedereen heeft behoefte, ook vandaag de dag nog, om zakelijke dingen met elkaar te bespreken en van elkaar te leren. Met die gedachten zijn er sociëteiten opgericht”, aldus Hans.

Jaarprogramma
Het hele jaar door zijn er activiteiten. Elke dinsdag is er een bridgeclub voor dames en heren, op woensdag is er een heren -bridge- en kegelclub. Ook is dan de wekelijkse sociëteit-savond, waarbij de heren samenkomen en dineren.

“Maandelijks zijn er verschillende evenementen. Op de eerste donderdag van de maand is er een ‘werkende jongeren’ diner met een lezing voor de leden die nog aan het werk zijn. Ook organiseren we eens in de zoveel tijd een vrijdagmiddagborrel voor leden en hun -introducés.” Twee keer in de maand zijn er thema avonden waarop lezingen worden -gegeven. Zo staat de ene keer de avond in het teken van actuele politiek en economie, de andere avond in het teken van geschiedenis, literatuur of medische ontwikkeling. Hierbij worden er verschillende sprekers uitgenodigd en zijn er telkens andere invalshoeken. Jaarlijks worden er golfdagen georganiseerd en is er
een koningsdagborrel, oudejaarsborrel en -jaardiner.

Dames
Naast de aloude herensociëteit is zes jaar -geleden ook de Goudse Damessociëteit -opgericht, die een geheel eigen programma heeft, maar waarmee veel activiteiten samen worden georganiseerd.

Jasje dasje
Vroeger kwam iedereen heel deftig gekleed naar de sociëteit toe. In de loop der jaren is dat wel wat informeler geworden. “Toen ik dertig jaar geleden lid was, zou ik hier niet zo binnen zijn gelopen. Je had altijd jasje dasje aan”, vertelt Hans. Alleen bij officiële gelegenheden komen de leden van De Réunie, helemaal in stijl gekleed naar de Oosthaven.

Verjonging
Sociëteit De Réunie heeft ruim 150 leden en het gaat gestaag door. Nieuwe leden -kunnen niet zomaar aankloppen. Iedereen moet -geïntroduceerd worden door een huidig lid. De groep bestaat uit gepensioneerde, maar ook een groep jongere, nog werkende leden. “De gemiddelde leeftijd ligt rond de 60. We blijven verjongen, zodat de sociëteit in stand en -levendig blijft”, aldus John. “Als je jonger bent en nog midden in het werkende leven zit, is het heel handig om hier met mensen in contact te komen. Hier kun je met nieuwe gezichten, over zakelijke problemen praten.” Maar de meeste leden komen vooral voor de gezelligheid en het contact met anderen.

Keuken
De sociëteit beschikt over een eigen keuken waarin ‘Meester’ André Hemerik alle diners verzorgt. Het pand is overigens ook beschikbaar voor particulieren die graag is deze statige ambiance iets willen vieren.

Coornhert
Het huidige pand is gerealiseerd in het -midden van de zeventiende eeuw. Dirk Volkertsz Coornhert, een vrijzinnig denkend rechts-geleerde, heeft in een huis gewoond, dat op deze plek stond en is hier ook overleden. Het pand brengt een lange geschiedenis met zich mee. Dat is duidelijk te zien aan de -inrichting van de zaal. Coornhert hangt boven de lange tafel en overal aan de muur zijn foto’s -bevestigd, die door de jaren heen zijn -gemaakt. In 1971 is het pand uitgebrand en weer heropgebouwd. Tussendoor heeft er ook een bioscoop in het gebouw gezeten.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl