Weekblad deGouda digitaal

Het goudgele universum van de Gouda Cheese Experience

Gouda – Zeg je ‘Gouda’, dan zeg je zonder twijfel ‘Kaas!’. De Gouda kaas is een exportproduct van formaat en wordt gegeten op Franse stokbroden, in blokjesvorm bij de Spaanse tapas, geraspt op de Mexicaanse nacho’s en verwarmd op de Amerikaanse grilled cheese sandwich. Een product dus om ongelooflijk trots op te zijn, maar ook een product om over te leren… En dat kan sinds kort in de gloednieuwe Gouda Cheese Experience!

Hij is blond, heeft knalblauwe ogen en wil, net als jij, Kaasmeester worden. Ontmoet ‘Ralfie’, gastheer van de Gouda Cheese Experience. In een kaasvormig bioscoopje vertelt Leo Vergeer, die al Kaasmeester is, meer over de Experience en hij stelt je voor aan Ralfie, waarna je wandeling begint. Ralfie springt vrolijk met je mee door de kaasbeleving: langs de geschiedenis, de koe, het productieproces en de handel in kaas. Onderweg kun je lezen, ruiken, aanraken en raden. Weet jij bijvoorbeeld op wat voor planken de Gouda kaas rijpt? Of hoeveel Gouda kazen er dit jaar al naar het buitenland geëxporteerd zijn? De Cheese Experience is leuk en leerzaam voor jong en oud en goed opletten is geboden, want dan mag jij je, aan het eind van de Experience misschien ook Kaasmeester noemen.

Artikel gaat verder na de foto

Foto: Lima Fotografie

Mia Schaap, Femke van Munster en Ronald Boom zijn de initiatiefnemers van de kaasbeleving en zijn bijna dagelijks te vinden bij de Gouda Cheese Experience, die ook dagelijks geopend is. Mia en Femke hebben samen 45 jaar ervaring in het ondernemersvak en zijn voor veel Gouwenaren geen onbekenden, omdat ze bij allerlei platforms en maatschappelijke initiatieven betrokken zijn. Mia: ‘De binnenstad van Gouda had tot nu toe 3 kaaswinkels, 66 uur kaasbeleving op de kaasmarkt en een Kaaswaag. Dat wordt met de Cheese Experience 365 dagen per jaar.’ Maar… weten de Gouwenaren dan niet alles al over hun kaas? Mia: ‘Mensen denken veel te weten over kaas, maar zelfs mensen uit het vak slaan steil achterover van alle kennis die ze hier opdoen. In de Cheese Experience komt niet alleen het proces van kaas maken aan bod, maar ook onze cultuur en de strijd die we om onze kaas gestreden hebben.’ De Cheese Experience is een ideaal uitje voor gezinnen, kaasliefhebbers en zeker ook voor toeristen die het product vaak niet goed kennen. Femke: ‘De hele Gouda Cheese Experience duurt ongeveer anderhalf uur, al zijn er ook mensen die veel langer blijven omdat ze echt alles gelezen en gezien willen hebben. Aan het eind van de tour kunnen de bezoekers proeven van verschillende soorten Gouda kaas. We hebben een terras en breiden de menukaart steeds verder uit.’

Wil je handjeklap doen om een mooie prijs te bedingen voor je kaas? Wil je ervaren hoe je een koe melkt? Wil je Ralfie ontmoeten? Welkom bij de Gouda Cheese Experience!

Kijk ook eens op www.goudacheese-experience.com

Foto: Lima Fotografie

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl