Weekblad deGouda digitaal

Het verhaal achter de Goudse poppenmaker Evert Josemanders

Evert Josemanders (1)
Gouda – Begonnen als muzikant, maar de laatste jaren actief als poppenmaker. Evert Josemanders (41) maakt de poppen voor het SBS6-programma Wat een Poppenkast!, hierin passeren onder  andere Matthijs van Nieuwkerk maar ook Johan Derksen, koningin Maxima en Eva Jinek de revue.

“Ik maak al een aantal jaren poppen voor mezelf”, vertelt Evert Josemanders. “Toen kwam het SBS-programma Popster en haalden we de finale.Helaas hebben we niet gewonnen. Maar we zijn wel met de poppen in the picture gekomen.”“Ik ben op het idee gekomen om poppen te maken omdat ik veel met theater en film bezig ben. Hiervoor heb je een cast nodig. Door het gebruik van poppen als vervanging van een cast heb je letterlijk de touwtjes in eigen handen. Je hebt altijd een cast bij je die niks terugzegt, heerlijk.”

Bezig blijven
Evert omschrijft zichzelf als een combinatie van eendenker en doener. “Ik vind het moeilijk om stil tezitten.” Naast het maken van poppen houdt Evertzich bezig met het maken van korte films, acteren enmuziek. “Ik wil altijd bezig blijven, maar dan wel metde dingen die voor mij leuk genoeg zijn. Als ik moetlachen om mijn eigen creaties, weet ik dat het goedzit.”

Conservatorium
Josemanders begon op het conservatorium, waar hij ontdekte dat hij zich met entertainment bezig wil houden. Hij ontmoette er Arjen de Groot met wie hij het programma Bolle Blaas & Tedje Toet heeft gemaakt, dat op GoudaTV werd uitgezonden tot eind december. “We hebben elkaar leren kennen op het conservatorium, het klikte tussen ons, we merkten dat we een bepaalde chemie hadden. Het duo is ontstaan toen Arjan en Evert muzieklessen gingen maken voorkinderen. “We werden uitgekozen om een educatieve show te maken voor kinderen.”

Blijven ontwikkelen
“Ik merk dat ik niet snel tevreden ben, ik blijf altijd sleutelen en pas correcties toe. Net zoals bijde poppen.” Poppen maken van bekende Nederlanders kent zijn eigen uitdagingen. “Hoe knapper de persoon is, hoe algemener zijn of haar gezicht, des te moeilijker het is er een karikatuur van te maken.”

Bucketlist
Voor Evert Josemanders staat er nog één droom bovenaan zijn bucketlist. “Het lijkt me onwijs gaaf om een spannende kinderserie te maken in de stijl van Roald Dahl. Lekker darko. Vreemde wezens uit het bos duiken plots op in de stadse huizen.” Verder wil hij meer gaan doen als filmmaker. “Daar ligt toch wel mijn grootste passie. Er komt veel kijken bij film maken: script schrijven, muziek componeren en acteurs regisseren. Ik denk dat die veelzijdigheid mij altijd zal trekken.”

Geen missie en visie
Josemanders heeft geen bepaald doel in het leven.“Ik volg mijn intuïtie en durf daar inmiddels ookop te vertrouwen. Ik hoef niet serieus genomen te worden. Voor mij is het vooral belangrijk om gezondte blijven en genoeg te lachen.”

GoudaTV
Evert Josemanders wil zijn talenten ook in dienst stellen van Gouda. Hij gaat de samenwerking met GoudaTV voortzetten. “Ik ben blij dat ik weer voor GoudaTV beschikbaar ben en hoop waar dan ook mijn bijdrage te kunnen leven.”

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl