Weekblad deGouda digitaal

Het Vijfde Dorp is ‘hot’ nieuws

Zuidplas – Op 31 maart werd bekend gemaakt dat Zuidplas met het Vijfde Dorp ruim 8000 woningen er bij gaat krijgen. Dat werd niet heel snel opgepakt door de landelijke media tot gistermiddag.

De NOS berichtte ‘Een heel nieuw dorp, midden in de polder bij Gouda‘ en ook GeenStijl kwam gister met een artikel om reaguurders te vragen voor de nieuwe naam.

”Als wij het voor het zeggen zouden hebben, wordt het een roze enclave met een eigen F1-circuit, jachthaven en ruimtevaartcentrum, maar helaas is het woord aan de bestuurders van Zuidplas, dus komen er achtduizend “voor iedere portemonnee betaalbare en toegankelijke woningen, met één been in het landschap en met de voorzieningen en werkgelegenheid van de steden naast de deur”. Saai!” schrijft Struikrover van GeenStijl.

Naam dorp
Via de website van GeenStijl kwamen ideeën al Dorpje McDorpface, (Geen)Stijldorp, Tuigdorp en Nergenshuizen.

Thriller schrijfster Marlen Visser schreef in haar boek Noodlot vorig jaar al over het vijfde dorp. ”Ik schreef dus, zonder het te weten, over een dorp dat er in de nabije toekomst echt zou komen. Toen ik dit vorig jaar ontdekte heb ik de burgemeester van Zuidplas laten weten dat hij geen naam meer hoeft te verzinnen voor dit nieuwe dorp”. In het boek van Visser heeft zij het dorpje ‘Vierschoten’ genoemd.

Artikel gaat verder na de illustratie

Vraagtekens
Toch zijn er vraagtekens te plaatsen bij de plannen, schrijft de NOS. Een aantal tuinders in het gebied weigert vooralsnog te vertrekken. Bovendien ligt de Zuidplaspolder op het laagste punt van Nederland, meer dan zes meter onder NAP. Het Ruimtelijk Planbureau in Den Haag noemde de polder al in 2007 een “ongunstige locatie voor investeringen” en wijst op het risico op overstromingen van de twee rivieren in het gebied, de Hollandse IJssel en de Gouwe.

Op 15 april is er een eerste informatiebijeenkomst waarop bewoners van de vier huidige dorpen hun mening kunnen geven. Mocht het dorp er komen, dan volgt een prijsvraag voor de naam ervan. Voorlopig werkt de gemeente de plannen uit onder de naam ‘het vijfde dorp’.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl