Weekblad deGouda digitaal
duiventil

Hoe verder met de duiventil?

#Gouda- De duiventil op de Nieuwe Markt werd in 2010 gerealiseerd door de gemeente en bestaat deze maand vijf jaar. Ter gelegenheid daarvan bezocht wethouder Hilde Niezen op maandag 24 augustus de duiventil.

Zij sprak haar waardering uit voor het vele werk dat door vrijwilligers in deze periode is verricht en overhandigde hen namens de gemeente een attentie. Zij zegde toe binnenkort in overleg te treden met de vrijwilligers, een evaluatie te houden en te bezien wat de gemeente kan bijdragen aan het in stand houden van de til. De vrijwilligers overhandigden haar een verlanglijstje, waarop onder meer een tweede duiventil, wateraansluiting en hogedrukreiniger en een plaatsje in de nota ‘Dierenwelzijnsbeleid’ staan.

Overlast
In elke stad leven verwilderde duiven; het zijn tijdens wedstrijdvluchten verdwaalde duiven, losgelaten trouwduiven of de nakomelingen ervan. Zo ook in Gouda. In het stadscentrum bevinden zich enkele honderden duiven. Men ervaart veel overlast van deze hoeveelheid. Om de duiven te concentreren is er in 2010 een duiventil geplaatst op de Nieuwe Markt. In de duiventil kunnen de duiven eten, slapen en broeden. De overlast vermindert doordat de duiven in de til poepen en nestelen. Zo worden ook de monumenten ontlast.

Gipseieren

Vrijwilligers vervangen de eieren voor gipseieren en maken de til regelmatig schoon. Men ziet niet alleen minder duiven op straat, maar ook worden zo verstopte afvoeren door verlaten nesten, besmeurde gevels en bevuilde vensterbanken voorkomen. Vanaf augustus 2010 tot nu zijn zo’n zevenhonderd eieren vervangen door gipseieren. Deze manier van beheersen van overlast is zowel structureler als diervriendelijker dan het vangen en doden van de stadsduiven. Het vrijwilligersteam kan extra hulp goed gebruiken. Elke dag wordt in de til gevoerd, water ververst en schoongemaakt. Wie belangstelling heeft om te helpen bij dit project, kan contact opnemen via mail goudseduiven@gmail.com.

Door Peter Schreuder

duiventil (2) duiventil (1) duiventil (3) duiventil

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl