Weekblad deGouda digitaal

Hugo en de droomwolken, win een Sprookjeskookboek!

Roos en Kris lopen door het bos. Ze komen bij een grasveld. Kris kijkt naar het hoge gras en ziet niet waar hij loopt. Hij struikelt en met een klap belandt hij op zijn neus in het gras. Hij slaat met zijn staart op de grond, zo boos is hij. Hij kijkt achterom en ziet twee enorm grote blote groene voeten tussen het gras.

‘Au, au, au. Kijk eens uit waar je loopt!’ horen ze iemand roepen. Het is een reus, dat kunnen ze wel zien, maar de reus is lang niet zo groot als de reuzen die ze normaal tegenkomen. Kris roept: ‘Moet ik uitkijken waar ik loop? Jij moet uitkijken waar je ligt, Groenvoet!’ ‘Ik heet H H H Hugo,’ stottert de reus. Hij is erg geschrokken van de boze draak.

Roos vraagt: ‘Waarom lig je hier?’ Hugo zegt: ‘Zie je de wolken daarboven? Daar droom ik van. Wat zou ik er graag op zitten en met ze meegaan. Maar ik ben te klein en ik kan er niet bij.’ Hugo kijkt dromerig naar de wolken. ‘Kijk,’ zegt hij ‘dat is een vogel, en dat is een paard, en dat is een kasteel, en dat…’
Roos en Kris kijken ook omhoog. Ze zien de mooiste wolken. Er is er zelfs één die lijkt op 
een draak. ‘Kijk Kris, die lijkt op jou,’ roept Roos opgewonden. ‘Allemaal leuk hoor,’ moppert Kris ‘maar hij ligt in de weg, en ik heb mijn neus pijn gedaan.’
Roos draait met haar vinger door haar rode krullen. Ze denkt na. ‘Waarom probeer je niet om op een wolk te komen?’ vraagt ze aan Hugo. ‘Je ligt maar te dromen en alle mooie wolken waaien zo weer weg.’ Ineens heeft ze een idee. ‘Ga eens rechtop staan,’ zegt ze.

Hugo maakt zich zo groot mogelijk. Het helpt niet. Zelfs als hij op zijn reuzentenen gaat staan, kan hij nog niet bij de wolken. Doordat hij op zijn tenen staat, begint hij te wiebelen. Hij valt met zijn billen in het gras, zijn voeten omhoog. Roos kijkt naar zijn voeten en naar de wolken.
‘Springen!’ roept Roos. Hugo en Kris kijken haar verbaasd aan. ‘Huh?’ zeggen ze tegelijk. ‘Ja springen, je moet je grote voeten gebruiken.’ Roos doet het voor en springt op en neer.

Hugo kijkt omhoog en wiebelt met zijn tenen. Hij ziet een wolk in de vorm van een piratenschip. Dit is de wolk waar hij altijd van gedroomd heeft. Hij haalt diep adem, zakt door zijn knieën en springt. Hij komt heel hoog. Met zijn vingers raakt hij de wolk bijna aan. Dan ploft hij met een harde bonk weer op de grond. Hij valt zo hard dat er een kuil in de grond komt. Hugo probeert het nog eens en nog eens. Na zes sprongen blijft hij staan.

‘Het lukt niet, het is een stomme droom en een stom idee,’ moppert hij. Kris gromt: ‘Suffe Groenvoet, je moet het wel 
goed doen.’ Kris zakt door zijn knieën. Hij springt hoger dan 
de wolken en komt dan weer naar beneden. 
‘Je moet opschieten als je nog op dat piratenschip wilt komen. Het waait zo hard dat die wolk zo in China is,’ zegt Kris.

Hugo kijkt naar boven. ‘Het is de mooiste wolk die ik ooit heb gezien. Het is nu of nooit. Stoppen met dromen en gewoon springen.’ Hij zakt door zijn knieën en springt heel hoog. Dan landt hij op de wolk. Roos en Kris turen omhoog. Ze zien Hugo op de wolk. Hij zwaait naar beneden. Daar gaat hij. Een kleine reus met grote groene voeten op een wolkenschip. Ze zwaaien net zolang tot ze hem 
niet meer zien.

Wolkenweilandjes van Hugo

Dit heb je nodig:
Voor vier weilandjes:
• 150 gram bloem of pannenkoekenmeel
• 300-350 ml melk
• 2 eieren
• 
100 gram diepvriesspinazie (ontdooid en uitgelekt) of verse spinazie
• zout
• boter of margarine

Voor de wolkjes:
• 
poedersuiker (of cottage cheese voor gezonde wolkjes)

Dit recept kan samen met de kinderen gemaakt worden. Let wel goed op tijdens het bakken.

Stap 1
Ontdooi de spinazie in een vergiet en vang het vocht op. Als je verse spinazie gebruikt dan moet je dat eerst heel goed wassen onder stromend water en uit laten lekken in een vergiet.

Stap 2
Doe de bloem, een mespuntje zout en 300 ml melk in een kom en roer het door elkaar. 
Dit is het beslag.

Stap 3
Breek twee eieren in een bakje en doe ze bij het beslag. Klopt het heel goed door elkaar met een garde of mixer.

Stap 4
Doe de spinazie bij het beslag in de kom. Met een staafmixer of gewone mixer maak je er een glad beslag van. Zie je hoe mooi groen het is?

Stap 5
Het beslag moet ongeveer zo dik zijn als yoghurt. Als het te dik is kun je nog wat melk of spinazievocht toevoegen om het iets dunner te maken.

Stap 6
Doe het gas aan en zet er een koekenpan op. Doe er een klontje boter zodat het smelt. Pas nu op, want de pan wordt heet.

Stap 7
Met een soeplepel doe je een dun laagje beslag in de pan. Bak vier of meer pannenkoeken. Zet het vuur niet te hoog, de pannenkoeken moeten zo groen mogelijk worden. Het zijn dan net weilandjes. Het duurt dan iets langer voordat ze gaar zijn, maar voor het resultaat is het wel het mooiste. Houd de pannenkoeken warm tot ze allemaal gebakken zijn.

Stap 8
Leg de weilandjes op borden en maak wolkjes met de poedersuiker of de cottage cheese. Neem een klein lepeltje zodat er niet teveel op de pannenkoeken komt. Je kunt de pannenkoeken oprollen om zo ‘de wolken te vangen’.

Eet smakelijk. Wie weet kun je na deze wolkenweilandjes wel net zo hoog springen als Hugo!

Win een Roos & Kris sprookjeskookboek!

Print deze kleurplaat uit en kleur hem mooi in. Maak een foto en mail hem naar info@degouda.nl o.v.v. Sprookjeskookboek, je naam, leeftijd en woonplaats.
De mooiste kleurplaten maken kans op een gesigneerd sprookjeskookboek!

Verhaal ©Corinne Hamoen
Illustratie ©Githa Schrijver

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl

Volg ons op Facebook