Weekblad deGouda digitaal
column Garro

Illegaal film kijken

Sinds 2014 is er in Nederland een downloadverbod voor het illegaal downloaden (en kijken) van films. Maar wordt illegaal downloaden niet in de hand -gewerkt door een gebrekkig aanbod?

Je kent het wel, je volgt bijvoorbeeld een Spaanse serie op Netflix met Nederlandse ondertiteling. Seizoen twee eindigt met een enorme cliffhanger, maar er is geen seizoen drie beschikbaar. Na wat Googelen kom je erachter dat men in Spanje al op seizoen vier zit met deze serie. Jij blij maar wat nu? Je gaat naar de bekende webstores op zoek naar een dvd of download product van seizoen drie met -Nederlandse ondertiteling. Grote kans dat je die legaal niet gaat vinden! En daar wringt de schoen.

Veel mensen zijn heus wel bereid om te betalen voor het kijken naar een serie maar het aanbod is simpel weg niet tijdig beschikbaar op legale wijze. Dit komt omdat de industrie per land ingewikkelde distributie afspraken maakt. Het kan namelijk zomaar zijn dat de NPO afspraken heeft om, in dit voorbeeld, over een jaar seizoen drie uit te gaan zenden. Tja dan moeten we dus allemaal wachten hier in Nederland…

Neem nu het tweede seizoen van de serie Victoria op NPO2. Pas vanaf maart 2018 is seizoen twee van -Victoria legaal te koop in Nederland. Reden? Dan is de NPO klaar met uitzenden van de serie op tv. Als je dus in je eigen tempo wil kijken en niet afhankelijk wil zijn van de NPO, beland je dus al snel in het illegale circuit.

De filmindustrie bevindt zich wat mij betreft nog in het stenentijdperk met een focus op -distributie via tv-stations. Ik ken weinig filmmakers die zelf hun film rechtstreeks op Internet beschikbaar -stellen, waarbij je tegen een kleine vergoeding kunt kijken en die hiermee dus de volledige distributie-keten -omzeilen. Maar in 2018 lijkt er wat te gaan veranderen. De NPO heeft recent een nieuwe App gelanceerd, Start, waarbij je tegen betaling de serie Victoria terug kan kijken (helaas niet vooruit want tv nog steeds prio één bij de NPO) en bovendien ook het vorige seizoen van Victoria. Handig als je -bijvoorbeeld Victoria seizoen één niet hebt gezien
of je niet kunt herinneren.

Door dit soort oplossingen kan de industrie het -illegaal downloaden tegen gaan en hoeft ze haar fans, die heel graag hun films willen zien, niet te straffen met boetes.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl