Weekblad deGouda digitaal

In het diepe met Dindi van der Hoek

Gouda – Het museum Gouda toont van 29 januari tot en met 10 juni 2019 het werk van 25 toonaangevende kunstenaars uit Gouda en het Groene Hart. Op 5 mei was Dindi van der Hoek aanwezig in het museum om vragen van bezoekers te beantwoorden.

Dindi van der Hoek (1976) is hier geboren en woont in een huisje aan de Gouderakse dijk. Water lijkt een thema in haar leven, zoals het dat ook is in haar werk: in haar jeugd snorkelde Dindi met haar familie en ontstond haar fascinatie voor de vervorming die water teweegbracht. In het laatste jaar van de kunstacademie maakte ze voor het eerst een serie foto’s in het water met een onderwatercamera.

Dindi’s moeder heeft 25 jaar lang bij zwembad De Sniepgewerkt in Waddinxveen. Enkele keren per jaar staat Dindi om 04:00 uur in het bad -ze draagt een duikoutfit met perslucht en loodgordel om op de bodem van het bad te kunnen blijven liggen- en schiet ze tot de opening om 09:00 uur foto’s voor haar nieuwste project. 

Vandaag heeft het water nog maar weinig verrassingen voor haar. Dindi arrangeert alle fases van het beeld: van het maken van kostuums, maskers en attributen tot het schmincken van haar model, het bewerken van foto’s en maken van wateropnames. Een ding heeft ze niet in de hand en dat is het water. Het water leert haar de controle los te laten.    

Schoonheid met een rafelrandje

In de loop der tijd is haar werk veranderd. Dindi kiest tegenwoordig voor licht, sereen en natuurlijk. Haar werk ‘Vivid’ komt wellicht bekend voor: op een spiegelend wateroppervlak is een vrouwenhoofd met gesloten ogen te zien. Op haar schedel zijn twee vlinders zichtbaar en een derde vlinder dekt de mond van de dame af. Je kunt je afvragen of haar haar stem of identiteit afgenomen is. De witte vlinder creëerde eigenlijk bij toeval het effect van een opening, legt Dindi uit, die met dit surrealistische zelfportretlaat zien dat schoonheid en rust kunnen samengaan met iets duisters en rafeligs.

Op dit moment realiseert ze haar droom aan de dijk: Dindibouwt thuis haar eigen waterbak, compleet met technische snufjes om golven te maken. In de bak, die ongeveer 1 meter bij 1,30 meter groot zal zijn, wil ze experimenteren met het gebruik van bijvoorbeeld olie, inkt of melk. 

Je kunt stemmen op het werk van Dindi of een van de andere 24 kunstenaars. Zij dingen allen mee naar de jury- en publieksprijs en maken kans op expositieruimte in het museum.  


Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl