Weekblad deGouda digitaal

In Zoetermeer vriest het in de zomer

Gouda viert de zomer. Iedereen zwemt, eet ijsjes, is op vakantie of zit in de tuin. Slippertjes aan, jas uit… Het kan ons eigenlijk nooit lang genoeg duren. Toch heb ik vandaag een afspraak met Wim Hubrechtsen, directeur van SnowWorld, die dagelijks bezig is met sneeuw, wintersport en ijspret.

Een eenzame skiër komt met hoge snelheid slalommend de steile piste in Zoetermeer af. Eigenlijk voel ik me compleet underdressed: t-shirt, zonnebril in mijn haar… Ik had geen koffie maar een schnaps moeten bestellen in de gezellige après-skibar van SnowWorld Zoetermeer. Je staat er misschien niet bij stil, maar SnowWorld is in de zomer gewoon geopend en als het aan Hubrechtsen ligt, wordt dat veel vanzelfsprekender voor mensen uit de regio. ‘Het kost veel meer energie de sneeuw te smelten en aan het eind van de zomer nieuwe sneeuw te produceren dan de pistes open te houden.’ Met veel passie en kennis spreekt Hubrechtsen over de duurzame ontwikkelingen binnen de organisatie die eraan bijdragen het milieu te sparen en uiteindelijk zelfvoorzienend te worden.

Duur
Hubrechtsen: ‘De sneeuwgrens kruipt op en dat heeft grote gevolgen voor wintersporters: sneeuwkanonnen moeten steeds hoger op de berg geplaatst worden en water -het belangrijkste bestanddeel voor de productie van sneeuw- moet van steeds verder gepompt worden. Doordat de temperatuur stijgt moet bijna permanent sneeuw geproduceerd worden. De kosten die hierbij komen kijken zijn hoog, en worden doorberekend aan de mensen die recreëren in skigebieden. Het gevolg is dat deze tweede vakantie in het jaar steeds duurder, en vaak ook steeds korter wordt. Met SnowWorld bieden we een duurzaam alternatief: een fijn hotel, meerdere pistes, topsneeuw, een restaurant en speelruimte voor de kleintjes. En dat op een uurtje reizen van je woonplaats.’

Duurzaam
Hij beschouwt het eigenlijk als ‘common business’ of de gewoonste zaak van de wereld dat SnowWorld 13.000 zonnepanelen op het dak heeft liggen. Daar wordt flink wat energie mee gegenereerd. Bij een energie-audit werd ook duidelijk welke apparatuur binnen de organisatie veel energie verbruikt en zijn deze machines vervangen voor zuinigere modellen. Het zijn investeringen die Hubrechtsen belangrijk vindt voor de toekomst.

Weg met verpakkingen
Maar daar houdt het niet op: alle vestigingen van SnowWorld gebruiken alleen led-verlichting en er wordt gewerkt met bewegingsdetectoren zodat licht en energie ook echt alleen gebruikt worden wanneer dit nodig is. Leveranciers bezorgen producten zo veel mogelijk verpakkingsarm. Ook het hotel in Landgraaf weert plastic als het even kan: geen boter in kleine plastic kuipjes, geen crackers of koeken in losse verpakkingen, geen losse zeepjes. Het kan allemaal anders en verantwoorder, en daarvan is SnowWorld zich terdege bewust.

SnowWorld Landgraaf heeft geëxperimenteerd met het gebruik van een warmtewisselaar: de koelvloeistof van de koudeproductie van de piste wordt gebruikt voor de koeling van diverse ruimtes en de warmte die vrijkomt bij het koelen van de pistes wordt opgeslagen om hiermee op een ander moment andere ruimtes te verwarmen. Na dit succesvolle experiment gaan ook andere vestigingen nu over op deze manier van opslaan en herbenutten van warme en koude lucht.

Waterloze plasbakken
Natuurlijk is er ook uitgebreid gekeken naar het waterverbruik van het bedrijf en met slimme toepassingen wil SnowWorld dit verbruik verminderen en zelf meer water opslaan. Regenwater zal worden opgevangen en gefilterd en sneeuw uit de hallen laat men maximaal twee keer per jaar smelten om ook dit smeltwater te filteren. De nieuwste sneeuwmaakmachines hebben minder water nodig om meer sneeuw te produceren. Heren die SnowWorld een bezoek brengen, vinden op het toilet een waterloos urinoir. SnowWorld hoopt dit alles over uiterlijk twee seizoenen gerealiseerd te hebben.

Ayers Rock
Dat Hubrechtsen ambitieus is, mag duidelijk zijn: duurzaamheid staat hoog op zijn agenda, maar als het aan hem ligt is Zoetermeer straks een echte ‘sneeuwwereld’ rijk, waarin beleving voor het hele gezin voorop staat. De recente aanschaf van Ayers Rock, de klimwand aan de Buytenparklaan in Zoetermeer, vormt een puzzelstukje in die nieuwe wereld, waarin mensen graag langer zullen willen verblijven.

Ayers Rock en SnowWorld Zoetermeer zijn deze zomervakantie geopend en bieden tal van activiteiten voor jong en oud!

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl