Weekblad deGouda digitaal

Inspirerende lezingen

Regelmatig maakt Anke de balans op of zij met haar bedrijf nog op de goede weg zit. Af en toe gooit ze het roer radicaal om of bedenkt ze weer nieuwe ideeën die haar dichter bij het idee achter haar bedrijf brengen. Ze speelt in op de behoefte van veel mensen aan het ervaren van meer zingeving in hun werk. Hiervoor organiseerde ze een serie inspirerende lezingen over motivatie en alles wat werk meer zin kan geven.

Een interview met Anke Meerding van Het Kantoor van Nu. Waar houd jij je in deze tijd mee bezig?

Ik vind het heerlijk om nu tijd te kunnen nemen om veel na te denken en vooral te voelen of ik mijn aandacht wel aan die dingen geef die ik echt
belangrijk vind. Ik ben een introvert persoon en tijd en aandacht voor reflectie zijn voor mij dé manier om zelf in balans te blijven. De weken rond de jaarwisseling zijn bij uitstek geschikt voor het opmaken van die balans. Tijd voor een terugblik en tijd voor een vooruitblik. Ik kan het iedereen aanraden, alles frist er heerlijk van op! Ik ga bij mezelf na of ik nog de goede dingen doe met mijn bedrijf. En minstens zo belangrijk, of ik nog voldoende in balans leef als het gaat om werk en privé. Ik wil alles wat ik doe graag oprechte aandacht geven. Maar je kunt niet aan alles tegelijk echte aandacht geven. Dus moet ik ook de juiste keuzes maken. Af en toe gooi ik na het opmaken van die balans het roer om, of ga ik aan de slag met nieuwe ideeën waar ik mijn tijd en aandacht aan wil gaan geven. Zo ontstond ook het idee voor de serie lezingen van mijn bedrijf Het Kantoor van Nu in Gouda.

Wat is het idee achter deze serie lezingen?
Mijn bedrijf gaat over rust en ruimte creëren voor reflectie op arbeid. Mijn ideaal is dat iedereen werk heeft of werk vindt dat plezier en voldoening geeft. Ik doe dat in de vorm van loopbaan coaching, outplacement en personal executive search gebaseerd op de visie van Anton Philips over intrinsieke motivatie. Mensen weten vaak op basis van hun levensbeschouwing of geloofsovertuiging heel goed wat de zin van hun bestaan is. Maar toch spreek ik veel mensen die dat in hun werk meer concreet willen ervaren. Mensen ervaren een kloof tussen hun levensovertuiging en hun werk en willen meer van zichzelf en hun opvattingen terugvinden in hun dagelijkse werk. Ze vragen zich alleen af hoe?

In dat kader passen de lezingen in het Inspiratiehuis op de zaterdagmiddag. Ze gaan over onderwerpen die mensen uitdagen en motiveren. Zo heeft Anton Philips met zijn 86 jaar twee lezingen verzorgd over de kracht van motivatie. Danielle Pascal,

Joke Middelkoop en Tilly Graafland gaven lezingen over jezelf zijn, je identiteit vormgeven en over hoe bestaanszekerheid vorm krijgt in het lichaam van mensen. Aangrijpende lezingen, die al veel mensen hebben geraakt en nieuwe inzichten hebben gegeven.

Wat kunnen de lezers in de komende tijd verwachten?
Op 12 januari zal de Goudse kunstenaar Jan van Lokhorst zijn unieke serie over de Bijbelse figuur Esther exposeren. Antisemitisme, feminisme, twijfel en rouw maakt de presentatie van dit oude verhaal heel actueel. Dit wordt echt ge-wel-dig! Houd voor de eventuele extra tijden Facebook in de gaten (facebook.com/hetkantoorvannu)

Op 19 januari vertelt Rick Woolderink vanuit zijn levenservaring en werk bij het Leger des Heils, uit welke aspecten het verliezen van zingeving voor mensen bestaat en hoe mensen hun zingeving weer terug kunnen vinden. Het Leger des Heils is de plaats waar de tweedeling in de samenleving helder zichtbaar wordt. De plek waar wie nergens meer terecht kan, alsnog een plek krijgt. Rick is relatiemanager van sponsoren van het Leger des Heils en spreekt veel voor bedrijven van nu die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen (MVO).

Op 26 januari spreekt Joke Hermsen, een filosofe met bruikbare ideeën voor het praktische leven. Zij vertelt over het creëren van kairos, tussentijd, waarin je uit de waan van de dag stapt om na te denken en te voelen of je nog op de juiste weg bent. Zij pleit ervoor dat we in de politiek ook meer tussentijd creëren, zodat we niet meegevoerd worden in de polarisatie in de samenleving. Ook pleit zij ervoor dat we die tussentijd creëren in ons werk en in ons persoonlijke leven om na te denken of we de juiste dingen aandacht geven. Kortom, een lezing die mij bijzonder aanspreekt. Zij zegt rake dingen, waar ik zelf veel van leer en die ik graag met heel veel mensen wil delen. Ze schreef verschillende prachtige boeken: ‘Stil de tijd’, ‘Kairos, een nieuwe bevlogenheid’, ‘Melancholie van de onrust’ en ‘Rivieren keren nooit terug’.

In de lente, op 23 maart is de lezing van Joseph Oubelkas ook een grote aanrader. Hij zal spreken over: ‘Van lijden naar leiden’. Onterecht tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld in Marokko weet hij waarover hij spreekt. Hij heeft er vier jaar gevangen gezeten en daar, dankzij de briefwisseling met zijn moeder, geleerd dat je zelfs midden in de rottigheid, viezigheid en het ongedierte een waardig leven kunt leiden en van betekenis kunt zijn voor anderen. Hij schreef er twee boeken over: ‘400 brieven van mijn moeder’ en ‘Gezondheid, Liefde, Vrijheid’.

Dit zijn een aantal lezingen in 2019 die ik graag met u allen wil delen. Voor meer informatie en tickets: www.hetkantoorvannu.nl/lezingen

Tekst: Christel Isphording

Foto: Nicole Jansen 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl