Weekblad deGouda digitaal

Is “tijd” het fundament voor ons bestaan?

Het is Joke Hermsen, een bekend schrijver en filosofe, die hier in een unieke locatie in Gouda antwoord op gaat geven. Zij neemt daarvoor “Kairos”, ook wel de god van het geschikte moment genoemd, in de arm. Deze mythische god stond voor de ware “tijd” die ertoe deed om bijvoorbeeld kansen te grijpen, een doorbraak te forceren en nieuwe wegen in te slaan. Kortom, bevlogen momenten van inzicht en schoonheid. In haar presentatie zal zij onder meer het begrip tijd en het unieke van de mens uitleggen. Dat mensen het steeds drukker hebben en het zelfs tot een statussymbool geworden is. 


Bestaat er nog echte vrije tijd?
Tijd zonder echte activiteit of beeldschermen? Hermsen zal de bezoekers uitleggen dat echte vrije tijd nog wel bestaat. De tijd nemen om niets te doen, te mijmeren, te dagdromen, naar muziek luisteren of lezen. Dat is tijd die je moet nemen. Zij zal ook toelichten dat rust een voorwaarde is voor het ontwikkelen van creativiteit, je kunnen bezinnen over je toekomst en je ideeën afstemmen met anderen. Nu heeft een rustdag voor velen een beladen klank, maar toch kan deze nog altijd als zeer waardevol worden gezien. We moeten er alleen een nieuwe invulling aan zien te geven. Hier is voor de kunst, de literatuur, de muziek en de literatuur ook zeker een rol weggelegd.” 


Is coöperatief denken en handelen nog iets van deze tijd?
Als mensen samenkomen en zich op belangeloze wijze over de wereld buigen kan een nieuw inzicht ontstaan. De mens die tijd weet vrij te maken zal hier gemakkelijker toe in staat zijn. Tijd kan een bron zijn voor nieuwe samenbrengende inspiratie. Zij adviseert tijd vooral serieus te nemen en zij bedoelt daarmee zelf verkozen tijd. De klok is slechts een aangever van tijd, maar hoe je met tijd omgaat bepaal je altijd nog zelf.

Een unieke en inspirerende lezing waarbij Hermsen duidelijk zal maken dat “tijd” een fundamenteel  deel van ons bestaan is waar je zelf invulling aan kunt geven. 
Joke Hermsen houdt haar lezing op 26 januari 2019  van 14.00 tot 16.00 uur  – “Kairos als bezielde en aandachtsvolle tijd”.  Tickets te boeken via https://hetkantoorvannu.nl/product/kairos-als-bezielde-en-aandachtsvolle-tijd/

Deze lezing is onderdeel van een reeks lezingen van “Het Kantoor van Nu” in Gouda door boeiende sprekers over onderwerpen die je uitdagen en motiveren.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android


Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl