Weekblad deGouda digitaal

Ja Dat Bedoel Ik! De Likt komt naar Gouda op Koningsdag

Gouda – Na een succesvolle eerste editie van Koningsdagterras op de Markt in 2018 wordt de editie van dit jaar uitgebouwd. In plaats van een muziekprogramma tot 18:00 uur wordt er voor het eerst in de historie van Gouda, op Koningsdag een popfestival georganiseerd tot 00:00. In totaal zullen er 19 popartiesten en dj’s het podium betreden tussen 13:00 en 00:00. De eerste namen voor het festival zijn het Rotterdamse De Likt, het Haagse Orange Grove en het Utrechtse Sured. De overige artiesten worden in aanloop naar het festival bekend gemaakt.

De Gouwenaren hebben tijdens de eerste editie laten zien dat ze ook op Koningsdag behoefte hebben aan een popfestival én dat ze graag naar de Markt trekken als alle activiteiten in de stad afgelopen zijn. Dit betekent dat de Gouwenaar in de stad blijft en dus niet naar een andere stad hoeft te trekken om een gratis festival te bezoeken op Koningsdag. De eerste editie wees uit dat de Gouwenaar ook daadwerkelijk in de stad bleef. Duizenden mensen hebben de gehele dag op de Markt genoten van kinderactiviteiten, de aubade en het popfestival. Met piekmomenten tot ongeveer 2500 bezoekers was het een waar succes. Dit jaar ligt het doel voor ogen om de gehele avond een gevulde Markt te hebben. Koningsdag op de Markt wordt georganiseerd door Stichting Gouda Festivals in samenwerking met Hart van Oranje, Poppodium So What!, Gemeente Gouda en het Oranje Comitée.

De Likt
Wie het over De Likt heeft, heeft het over de futuristische funk van Giorgi Kuiper en John van Beek, door frontman Jordy Dijkshoorn voorzien van de nodige scherpe teksten. Dit drietal, dat elkaar op de popacademie leerde kennen, verscheen eind 2013 voor het eerst op de radar na het winnen van de titel Beste Muzikant bij de Grote Prijs van Nederland en is daar sindsdien niet meer van verdwenen.

In de Maasstad verkreeg de groep al kort na hun ontstaan een cultstatus en er was een sterke drive om ook de rest van het land eens flink aan te pakken. De release van het gelijknamige debuut in 2015 waar succesvolle singles als Ja, Dat Bedoel Ik, Bloed Aan De Muur en Finidi George op te vinden zijn, was dan ook het startschot voor een tour die meer dan honderd optredens telde. Het unieke geluid van De Likt bleek in combinatie met Jordy’s extravagante voorkomen en eindeloze energie op het podium ook buiten de stadsgrenzen garantie voor compleet afgebroken zalen. Inmiddels heeft de groep op bijna ieder denkbaar podium, festival en platform laten zien wat ze waard zijn. Zo zijn Jordy, Giorgi en John graag geziene gasten bij 3FM en De Wereld Draait Door.

Na 2 uitverkochte shows in So What! In 2016 en 2018 komt De Likt nu terug voor het grote werk op de Markt in Gouda.

Orange Grove
Kort nadat ze het Caribische paradijs Sint Maarten verlieten om in Nederland te gaan studeren, besloten de twee beste vrienden Michael Maidwell en Jacob Streefkerk een band op te richten. Deze kreeg de naam Orange Grove, vernoemd naar een gebied van hun thuiseiland. Net als zoveel tieners waren ze na het afronden van hun middelbare school eigenlijk al helemaal klaar met studeren – daarnaast, was in een band zitten niet veel cooler dan alle andere opties?

We spoelen snel door naar vandaag de dag waarop Orange Grove op het punt staat hun lang verwachte studioalbum ‘Ganja Rock’ te releasen. De band heeft grote stappen gemaakt sinds hun eerste album ‘Genuine Origins’ en het verschil is duidelijk merkbaar in hun nummers en tijdens hun live shows. Ook dankzij het toetreden van de enorm getalenteerde bandleden en producers Tim Kesteloo (gitaar) en Robert Biesewig (drums) in 2011. De twee droegen voor een groot deel bij aan het ontstaan en produceren van Ganja Rock. Ook de samenwerking met legendes als King Yellowman, Walshy Fire (Major Lazer) en Brainpower draagt eraan bij dat de band er zeker van is dat ze hun trouwe fans weer goede nieuwe muziek kunnen bieden. En er tegelijkertijd nieuwe fans bij te krijgen die hun muziek voor het eerst horen.

Sured
De Utrechtse Sured werd in 2016 uitgeroepen tot ‘de beste singer-songwriter van Utrecht’ – en hij heeft in de afgelopen jaren laten zien waaraan hij die titel te danken heeft. “Sured is een podiumdier in hart en nieren. Liedjes die zich na één keer luisteren al in je hoofd nestelen.” – 3voor12 Utrecht. Je kent Sured van o.a. De Beste Singer-Songwriter van Nederland (2014), jingles van Radio538 en SLAM!FM en een commercial van T-Mobile.

Sured speelde in 2017 28 shows tijdens Popronde 2017, waaronder in Gouda, en besloot in 2018 als band het podium op te gaan. “Een brok positiviteit [en] toch is er ruimte voor serieuze momenten” zegt 3voor12 na de releaseshow van Sured’s debuutalbum ‘21st Century Love’, in een nagenoeg uitverkochte EKKO afgelopen 7 september 2018.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android  

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl