Weekblad deGouda digitaal

Kaarsjesavond vanuit je woning aan de Markt

Gouda – Juwelier de Vooys is al jaren gevestigd aan de Markt. Hein en Diana Dessing zijn de eigenaar van de zaak en wonen erboven. Vanuit het raam heb je perfect uitzicht op de Markt, het stadhuis en vanaf 9 december ook op de grote boom uit Kongsberg. Een dagje later, zondag 10 december, gaan de ballen de boom in en dan is het nog maar even wachten op Kaarsjesavond. Voor Gouda een van de hoogtepunten van het jaar. Hein en Diana vertellen over de voor- en nadelen van wonen aan de Markt tijdens Gouda bij Kaarslicht.

‘’Wij wonen al jaren aan de Markt’’, vertelt Hein. ‘’De zaak zit er ook al een lange tijd. Door de jaren heen is er wel veel veranderd. Winkels en mensen die aan de Markt gevestigd zijn, krijgen van de organisatie kaarsen. Vroeger was dit altijd in een mooi trappetje. Je kreeg dan twee kleine kaarsen, twee middelgrote en één grote kaars. Het totaalplaatje zag er fantastisch uit. Iedereen deed zijn verlichting uit en de sfeer spatte van de Markt af. Tegenwoordig zijn er winkeliers die de verlichting gewoon laten branden. Dat is toch asociaal? Ik kan me er echt kapot aan ergeren.”

‘’De hele winkel staat vol met kaarsen. Ik begin ’s ochtends rond 9.00 uur en ben tegen het einde van middag klaar met het neerzetten van kaarsen en kandelaars. Op elke verdieping van het huis staan kaarsen. De winkel hou ik zelf in de gaten, en hier ben ik ook tijdens het hele evenement te vinden. Elk jaar is het minimaal 21.00 uur voor ik begin met opruimen. De andere twee verdiepingen boven de winkel worden door familieleden in de gaten gehouden. Elk jaar zie ik mensen foto’s maken van de winkel omdat ze het er zo mooi uit vinden zien.

Onwel
Jaarlijks komen er wel mensen aankloppen of ze alsjeblieft even naar binnen mogen bij Hein en Diana. ‘’Soms is dit om de kaarsen van dichtbij te bekijken, maar het is ook voorgekomen dat mensen onwel zijn geworden in de drukte. Ik kan ze niet binnenlaten, omdat de overgang van de kou buiten naar de hitte van de kaarsen te groot is.”

Tips
Diana schuift aan bij het gesprek en vertelt dat ze het hele evenement top vindt. ‘’Het is elk jaar zo gezellig! Wel heb ik een tip voor de organisatie: altijd aan het einde van de avond, als de boom net aanstaat, komen er vrachtwagens de Markt opgereden die alles weghalen. Ik snap dat die mensen snel naar bed willen, maar vroeger duurde dit langer en dan hou je de sprookjesachtige ook een stuk langer vast.” Hein vult aan: ‘’Ja, daar heb je gelijkt in. Maar voor mij is er maar één echte Kaarsjesavond, en dat is die van Gouda. Nergens is het zo mooi als hier, en dit was de eerste!’’

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl