Weekblad deGouda digitaal

Kandidaatsraadslid Sophie Heesen (18) gaat zich inzetten voor de jeugd

Gouda – Sophie Heesen is nog maar achttien jaar oud en zit in haar ­examenjaar havo op het GSG Leo Vroman. Het bijzondere aan Sophie is dat ze zich kandidaat heeft gesteld voor de PvdA, en met succes. Half strompelend komt ze binnen op onze redactie aan de Karnemelksloot 31. “Mijn voet is net uit het gips, dus ik moet nog heel voorzichtig doen”, aldus Sophie.

Zodra Sophie een goede stoel heeft gevonden, beginnen we met het interview. Wat drijft een achttienjarige dame om de politiek in te gaan? “Ik ben een erg actief persoon, ik deed altijd al vaak mee aan debatten en ik zat in de leerlingenraad. Op een gegeven -moment was ik aan het werk als serveerster en kwam ik, oud-Kamer-lid -Mohammed Mohandis tegen. We raakten in gesprek en ik -vertelde over mijn politieke ambities. Hij vroeg mij: ‘Wil je niet nu al de politiek in?’ Vanaf dat moment dacht ik: misschien moet ik er maar iets mee gaan doen. Toen heb ik me aangemeld bij de Jonge Socialisten, dit is voor jongeren tussen de zestien en 26 jaar die de politiek in willen. Daarna heb ik me ook aangemeld bij de PvdA.”

Nummer drie op de lijst
Tijdens een later gesprek tussen Sophie en Mohammed Mohandis, in de Chocoladefabriek, vroeg Mohammed: “Zou je het leuk vinden om je kandidaat te stellen?” Allereerst vond Sophie dit best heftig, maar ze zag het ook als een leuke en spannende uitdaging. “De brief moest in één dag af zijn, ik heb de hele dag geschreven. Naar aan-leiding van de brief werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Een maand later kreeg ik een telefoontje en vertelden ze me dat ik op nummer drie op de lijst sta”, vertelt Sophie trots.

Tijdens de verkiezingen op 21 maart kan Sophie gekozen worden en uiteindelijk in de gemeenteraad komen voor de PvdA. Nu is mijn vraag: waarom de PvdA? “De verbondenheid en toegankelijkheid die de partij uitstraalt, spreekt mij heel erg aan, maar ook de punten die zij hebben. De PvdA gaat verder dan andere partijen en heeft in het verleden veel betekend voor de samenleving en doet dat nu nog steeds. Ook komt de PvdA op voor de rechten van vrouwen. Ik wil dat in de toekomst, vijftig procent vrouw is in de Tweede Kamer en in de lokale politiek. Maar ook in het bedrijfsleven vind ik dat -vrouwen hogere posities kunnen krijgen. Volgens de -loonwijzer -verdienen vrouwen gemiddeld negentien procent minder dan -mannen en dat moet veranderen. Op naar een eerlijke, -rechtvaardige en gelijke samenleving”, aldus Sophie.

Ik wil mij inzetten voor de jeugd, om voor hen dingen te veranderen

Voor de maatschappij
Waar Sophie zichzelf precies ziet over tien jaar weet ze nog niet. Dat het iets in de politiek is, is wel duidelijk. Haar vervolgopleiding heeft ze nog niet uitgekozen: “Op dit moment twijfel ik tussen -filosofie, bestuurskunde en social work. Ik wil in elk geval iets -betekenen voor de maatschappij.”

‘Soepeler met regels’
Wat Sophie voor Gouda wil betekenen weet ze heel goed: “Ik wil mij inzetten voor de jeugd, om voor hen dingen te veranderen.” Zo is er het plan om een project op te starten waarbij huiswerk -begeleiding wordt gegeven voor een hele lage prijs, of geen prijs. “Ik denk dat het voor iedereen belangrijk is, dat je een plek hebt waar je goed kunt leren.” Ieder kind moet een zwemdiploma halen voordat het acht wordt. En zo moet Oranjenacht gratis blijven en –toegankelijk voor iedereen. “We moeten hier in Gouda meer evenementen organiseren en iets soepeler worden met regels. Zodat jongeren leuk uit kunnen gaan”, aldus Sophie. Door middel van haar eigen onderzoek, waarbij ze 100 jongeren interviewt, probeert ze erachter te komen wat de jeugd van Gouda nog meer graag zou willen zien in Gouda.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl