Weekblad deGouda digitaal

Kempkes Optiek viert tachtigjarig jubileum:‘De liefde voor optiek zit in onze genen’

Gouda – Kempkes Optiek aan de Hoogstraat 22 in Gouda bestaat tachtig jaar. Wat in 1936 begon als een drogisterij aan de Lange Tiendeweg groeide uit tot een familiebedrijf gespecialiseerd in optiek. Eigenaren Carlo en Marjanne van Kleij – broer en zus – staan anno 2016 aan het roer van een winkel met een rijke geschiedenis. Een ding is echter nooit veranderd: “Wij hebben altijd voor kwaliteit gekozen.”

“Kwaliteit is onze identiteit”,  zegt Marjanne. “Daar doen we nooit concessies aan. Wij willen dat elke klant voldaan de deur uitgaat. Persoonlijk advies is dan ook heel belangrijk in ons werk. Een montuur moet je identiteit versterken, je innerlijk tonen. Die drive en de liefde voor het vak zit in de genen van onze mensen.”

De medewerkers van Kempkes Optiek – negen in totaal – vormen een hecht team, vertelt Marjanne. “We zijn erg betrokken bij elkaar. Daarom blijven mensen hier ook graag werken. We doen dit met elkaar. Dat voel je als klant.”

Eigen signatuur
De passie voor oogzorg en -mode is Carlo en Marjanne met de paplepel ingegoten. Vader Jan van Kleij was ruim veertig jaar de drijvende kracht achter Kempkes Optiek. In 1971 trad hij in dienst bij de winkel en zette de eerste stap naar een bijzonder familiebedrijf met een geheel eigen signatuur.

Toen eigenaar Arie Kempkes in 1977 onverwachts overleed, nam Van Kleij senior het stokje over. Als nieuwe eigenaar van de winkel toonde Van Kleij zich vooruitstrevend. Hij volgde de laatste ontwikkelingen in de optiek nauwlettend, beschikte over de nieuwste oogmeetapparatuur en werkte met goed opgeleide medewerkers die oog en oor hadden voor de wensen van de klant. In de jaren die volgden, groeide Kempkes Optiek uit tot een moderne winkel die zich volledig concentreerde op brillen, lenzen en bijzondere gezichtshulpmiddelen.

Nieuwe fase
Vandaag de dag bestiert de tweede generatie Van Kleij de optiekwinkel. Zoon Carlo was al op jonge leeftijd te vinden in de winkel van zijn oude heer. “Als kind hielp ik al mee, werkte ik hier tijdens vakanties, verrichtte hand- en spandiensten. Op een gegeven moment stond ik voor de keuze: word ik ook opticien? Ik was gek op sport en wilde daar eigenlijk mijn beroep van maken, maar tegelijkertijd was ik gefascineerd door de technieken waarmee de opticiens werkten. Ik hakte de knoop door en besloot de opleiding tot opticien te gaan volgen.”

In 2004 namen Carlo en zijn vrouw Francina officieel het roer over van Jan van Kleij. Kempkes Optiek was klaar voor een nieuwe fase waarin meer ruimte kwam voor moderne apparatuur en het werken met de nieuwste technieken.

Haagse kak
In 2011 vroeg Carlo aan Marjanne – op dat moment werkzaam bij Hofstede Optiek in Den Haag – of ze het team van Kempkes Optiek wilde komen versterken. “Ik had er vooraf een hard hoofd in”, bekent Carlo. “Marjanne had het goed naar haar zin in Den Haag. Ik was daarom blij verrast toen ze mijn aanbod aannam.” Dan, lachend: “Ze heeft veel toegevoegd… onder meer een stukje Haagse kak.” Na twee jaar in dienst te hebben gewerkt van het familiebedrijf, werd Marjanne in 2013 mede-eigenaar.

De mens achter het montuur
Anno 2016 werken drie van de vier telgen van Van Kleij senior in de winkel die hij groot maakte. Zoon Bartjan is sinds 2006 in dienst als optometrist. “Hij heeft ontzettend veel kennis. Dat maakt hem echt goed in zijn vak”, zegt Marjanne trots. “Ook onze neef Jeroen van Kleij – zoon van mijn oudste broer Alexander – is actief in de zaak. Daarnaast werkt hij als optometrist in Het Oogziekenhuis Rotterdam.”

De nieuwe generatie leidt de winkel in de geest van hun vader: vooruitstrevend en met oog voor stijl. Collecties worden met zorg geselecteerd. “We werken veel met designers die oog hebben voor de mens achter het montuur. We kiezen voor merken die technisch goed zijn én iets extra’s hebben, iets toevoegen. Een van onze medewerkers verwoordde het laatst mooi: we bieden de beste kijkoplossing voor de beste prijs. Dat houden we altijd voor ogen.”

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl