Weekblad deGouda digitaal

‘Kijk op straat’ vertelt de kleine verhalen van Gouda

Gouda – Een set verwassen handdoeken wapperend aan de waslijn, een rode theedoek in een brievenbus, een onbeschilderd blokje bakstenen aan een verder witgeverfde muur… Soms valt het je totaal niet op, soms vraag je je af ‘Waarom dan?’ en soms vertelt zo’n klein detail je een heel verhaal, of bedenk je dat erbij. De organisatoren van ‘Kijk op straat’ willen Gouda op zo’n intieme, creatieve manier vastleggen. Ze doen dit in het kader van het 750-jarig bestaan van Gouda, met het thema ‘Geef Gouda door’. Initiatiefnemer Rona Tammer: ‘Hoe Gouda er 750 jaar geleden uitzag weten we niet, maar over 750 jaar kunnen toekomstige generaties wel zien wat het beeld van Gouda was in 2020/2021.’ Kijk op straat vertelt in details het leven in Gouda, anno nu.     

Kick-off
7 juli trapten ze af: 26 fotografen gaan van juli tot en met september kijken, kiezen en schieten. De organisatie heeft de stad verdeeld in 70 buurtjes, en ieder seizoen worden er een aantal buurten vastgelegd. Tammer: ‘Zo is Gouda in alle seizoenen vertegenwoordigd.’ Het gaat daarbij om details, om bijzondere momentjes en de persoonlijke kijk van de fotograaf. Wanneer een buurt ‘af’ is, verschijnen beelden ervan op de website, Facebook en Instagram. Maar er is meer. Kijk op straat wil een fotoboek samenstellen met (een selectie van) straten van Gouda; een mooi historisch document voor de gemeente. In de aanloop naar Gouda 750 wil de organisatie ook exposities houden in de buurten en in het feestjaar zal een fotofestival plaatsvinden. Ondertussen stroomt de website van Kijk op straat na iedere fotografeerperiode vol met foto’s van buurten en met anekdotes bij de foto’s.

Artikel gaat verder na de foto

Geen subsidiebesluit
Kijk op straat heeft een subsidieaanvraag ingediend voor het project, en deze is positief ontvangen. Toch heeft Fonds Gouda750 nog geen definitief besluit genomen over Kijk op straat, en dat heeft te maken met het coronavirus. Op de website van het fonds is dan ook te lezen dat de aanvraagprocedure voor subsidies momenteel is opgeschort. Toekenning van bijdragen aan positief beoordeelde plannen uit de eerste aanvraagronde en de opening van de tweede aanvraagronde worden voorlopig uitgesteld. De website meldt: ‘Op dit moment overzien we nog niet welke financiële en maatschappelijke consequenties de huidige situatie zal hebben voor de viering van Gouda750.’ De organisatie van Kijk op straat laat zich er niet door weerhouden en is gestart met het ‘corona-proof’ vereeuwigen van de stad.

Artikel gaat verder na de foto

Aanmelden
Heb jij al voor ogen hoe je je straat gaat portretteren? Houd je ook zo van de kleine verhalen die schuilen in de details? Je kunt deel uitmaken van de ‘erfenis’ die Kijk op straat met dit project nalaat. Op de website van de organisatie vind je een aanmeldformulier en kun je aangeven naar welke buurten je voorkeur uitgaan. Tijd om te gaan mikken, klikken en Gouda door te geven! www.kijkopstraat.nl

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android  

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl