Weekblad deGouda digitaal

Kinderboerderij De Goudse Hofsteden heeft een voorbeeldfunctie

Gouda – Op kinderboerderij De Goudse Hofsteden is niet te merken dat half Gouda op vakantie is. Hier is het druk. Kinderen, en minstens zoveel volwassenen, lopen tussen de dieren, doen mee aan de activiteit van vandaag: cupcakes maken, eten een ijsje of spelen in de speeltuin. De hele schoolvakantie is hier elke dag wel iets te doen, vertelt beheerder Sandra Harkes, terwijl we een plekje zoeken in de goed bezette horecaruimte van de kinderboerderij.

Kinderboerderij de Goudse Hofsteden zomer (2)De 41-jarige Sandra is één van de drie vaste parttime krachten van de kinderboerderij. Samen met twee dierverzorgers en zeventig vrijwilligers runt ze de organisatie. Ze is de spin in het web. Sandra begon hier in 1994 als stagiair tijdens haar opleiding dierverzorging.  Drie jaar later kreeg ze een vaste baan en ze is hier nooit meer weggegaan.  In al die jaren is de kinderboerderij steeds bedrijfsmatiger gaan draaien. Dat is noodzakelijk, zegt Sandra, omdat ze steeds minder subsidie krijgt van de gemeente. De uitdaging is om het leuker te maken en ook nog wat geld binnen te krijgen. De zomervakantie-activiteiten zijn fijn voor de kinderen, maar brengen ook, vooral via de consumpties, geld in het laatje. Onlangs is daarom de keuken gerenoveerd, waardoor de menukaart flink kon worden uitgebreid. De volgende wens is om de horecaruimte gezelliger te maken, vertelt Sandra. Dat gaat waarschijnlijk in etappes gebeuren. Eerst moeten ze flink sparen.

Foto: Peter Riphagen

Foto’s: Peter Riphagen

Dierenwelzijn
Het aantal dieren en het aantal soorten op de kinderboerderij is in de loop van de jaren als gevolg van de bezuinigingen afgenomen. Dat heeft als voordeel, zegt Sandra, dat het dierenwelzijn erop vooruit is gegaan. De paarden kregen bijvoorbeeld een zandbak en de konijnen en kippen hebben nu meer ruimte. De vleesvarkens zijn verdwenen. In plaats daarvan zijn er nu minivarkens die tussen het publiek kunnen lopen. “Je kunt ze knuffelen. Dat is ook een taak: het publiek op een goede manier in contact brengen met de dieren.”

Voorbeeldfunctie
De voorbeeldfunctie vindt Sandra belangrijk. Op het gebied van duurzaamheid zijn volop activiteiten: Op het dak zijn zonnepanelen aangebracht, er is een milieustraatje waar allerlei vormen van afval wordt ingezameld en binnenkort wordt een stuk tuin ingevuld door een hovenier om te laten zien hoe je een tuin en erf zo kan inrichten dat het regenwater  gemakkelijk weg kan. “We zijn een mooie etalage. Als kinderboerderij krijg je zoveel mensen binnen, uit alle lagen van de bevolking. Iedereen kan iets van de ideeën meepakken.”

Hoe ziet Sandra de toekomst van de kinderboerderij?
“De kinderboerderij zal best blijven bestaan, maar het zal hard werken worden om geld binnen te krijgen. De waarde van een kinderboerderij wordt onderschat. Er komen hier zoveel ouderen, kinderen, scholen, mensen met een beperking en dan hebben we het nog niet over de vele vrijwilligers. De kinderboerderij wordt benut door heel veel doelgroepen.”

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl