Weekblad deGouda digitaal

Klein theater Zwaan: Iedereen is direct verliefd

Gouda – Peter Meijer raakte twaalf jaar geleden onvrijwillig werkloos. Peter besloot om verder te gaan met wat hij altijd graag deed: theater maken.  Zo startte hij, ongeveer tien jaar geleden, zijn eigen theater Zwaan. Inmiddels is dit het kleinste complete theater van Nederland.

Toen Peter en zijn partner Vera van Dijk aan het Zwaansgat in Gouda kwamen wonen, wisten zij eerst niet goed wat te doen met deze ruimte. “Ondertussen ging ik verder met theater maken en had een repetitieruimte nodig. Deze ruimte was hier perfect voor”, vertelt Peter.

Het theater
“We begonnen eerst heel simpel met staande lampen, maar er was meer nodig.” Samen toverden ze de kleine ruimte om tot een volwaardig theater. Zo stap je bij binnenkomst direct in de foyer, waar de bezoeker aan de kleine bar een drankje kan halen. “Er is precies plek voor 25 man.” Ook in de theaterzaal is over alles nagedacht. Zo zit er achterin de zaal een plank die naar beneden kan. “Hierop komen vier stoelen te staan met daarvoor hoge krukken en in de rest van de ruimte staan gewoon lage stoelen. Op deze manier creëren we toch een tribune theater”, aldus Peter.

Ook op technisch gebied is alles volledig uitgedacht. Vanuit de foyer kan de technicus tijdens de voorstelling door een klein venster de zaal in kijken. Met de voeten op de piano en zittend op een ladder kunnen zo tijdens de voorstelling het licht en het geluid worden aangestuurd. “Inmiddels hebben we zelfs twee draaispots en het gordijn kunnen we op afstand automatisch openen en sluiten.”

Verliefd
Menig artiest maakt gebruik van het theater. Zo ook Theatergroep Het Volk. “Eigenlijk alle artiesten die hier binnenkomen zijn direct verliefd. Nel Oskam, directrice van De Goudse Schouwburg, is hier ook eens geweest en zij was erg onder de indruk”, vertelt Peter vol trots.

Trainingen
Nog steeds regisseert Peter verschillende theaterstukken. Zo ook Goudsch Getij dat vorig jaar speelde. In het theater geeft Peter -verschillende trainingen, waarin hij onder meer uitlegt  hoe je je lichaam inzet bij theater. Ook zijn er trainingen voor acteurs waarbij zij de basis van het acteren leren.

Naast de trainingen schrijft en regisseert Peter nog steeds. “Momenteel probeer ik een groepje van zeven of acht jongeren tussen de veertien en vijftien bij elkaar te krijgen. Samen met hen wil ik een voorstelling maken die ik al heb liggen.” Veel voorstellingen die Peter schrijft en regisseert zijn te zien in het eigen theater, maar ook daar buiten.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl