Weekblad deGouda digitaal

Koningsdag vier je natuurlijk met een taartje

Gouda – Hoe kan je Koningsdag beter beginnen dan met een kopje koffie of thee  en taart? In Gouda (en de rest van Nederland) hebben we de traditie dat dit op Koningsdag vaak een tompouce is, wel in de oranje variant natuurlijk. Maar waar kun je een lekkere feestelijke tompouce scoren. De redactie van deGouda is de afgelopen maand in de wereld van de tompouce gedoken, op zoek naar de lekkerste tompouce. Geen straf natuurlijk. Alhoewel er best verschil is tussen de tompouces.

Bij onderstaande bakkers kun je vaak of altijd een tompouce kopen:

  • De Vlaam
  • Brood en Ko
  • Van Dijk
  • V/d Berg
  • Herfst
  • Bakker Bart
  • Xie You (Verweij)
  • Arjan van der Eijk (Echte Bakker)

De kunst van een lekkere de tompouce
Een tompouce bestaat uit een koek van bladerdeeg die natuurlijk lekker krokant moet zijn en precies lang genoeg gebakken. Daarop zit Zwitserse room die niet te vet of korrelig mag zijn. Daarop eventueel een laagje slagroom en dan koekje twee. Dit koekje dek je weer af met het bekende laagje glazuur, meestal roze van kleur maar op Koningsdag natuurlijk oranje. Deze glazuurlaag moet gelijkmatig en niet te dik worden aangebracht want anders klopt de beleving niet meer. Tot slot nog een streepje slagroom erbovenop en klaar is de tompouce.

Artikel gaat veder na de foto

Op bovengenoemde eigenschappen (koek, room, slagroom en glazuur) hebben we de Goudse tompoucen getest. Daarnaast hebben we ook naar de prijs gekeken.  Die zit ergens tussen de 75 cent en 2 euro 50. Koningsdag  is een feestdag dus de tompouce moet wel een stukje beleving geven. Een hap moet je zintuigen laten tintelen.

De redactie van deGouda kwam tot de volgende TOP 3 van de lekkerste tompouce 2021:

1.Bakkerij Herfst
Deze tompouce is echt een beleving, perfecte koek, heerlijke Zwitserse room afgewerkt met een dun laagje glazuur. De smaakverhoudingen kloppen en de beleving is daar.

2. Bakkerij Van den Berg
De eerste testronde ging iets mis maar de tweede testronde was de favoriet. Net iets minder punten gekregen maar absoluut een goede tweede in de lijst.

3. Hema
De Hema wint het op de prijs/kwaliteit verhouding. Een stuk goedkoper dan van de banketbakker en zeker niet slecht. Wel minder beleving dan de nummer 1 en 2.

Je weet wat ze zeggen “over smaak valt niet te twisten” en dat geldt natuurlijk ook in dit geval. Dat er een smaakverschil is tussen iedere tompouce  is een feit. Als kers op de taart geven we je daarom deze tip voor een leuke activiteit op Koningsdag: Doe dit jaar je eigen tompouce-test en haal ze bij verschillende bakkers. Snij ze thuis in stukken (op z’n kant gaat dat het best) en dan  lekker testen. Een half uur plezier gegarandeerd.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl