Weekblad deGouda digitaal

Kunstenaars in Gouda: Tineke Radder

Gouda – Je leven omgooien om je passie uit te kunnen voeren. Tineke Radder uit Gouda durfde de stap te nemen. Het verlangen om haar creatieve talenten verder te ontwikkelen leidde ertoe dat ze van 2012 tot 2016 een opleiding heeft gevolgd bij de Vrije Academie bij het SKVR in Rotterdam.  Kunst was voor Tineke altijd al een belangrijk onderwerp in haar leven. “Als kind was ik veel bezig met tekenen en op de middelbare school waren handarbeid en tekenen mijn favoriete vakken.”

Inmiddels is ze beeldend kunstenaar en heeft ze onder andere geëxposeerd in het Rotterdamse Slaakhuys en het Kantoor van Nu in Gouda. “Kunst is dé manier om mijzelf te uiten”, motiveert ze. Tineke maakt zowel schilderijen als ruimtelijke werken.  Een ding is zeker: de duik in de wereld van de kunst heeft haar goed gedaan. “Ik merk dat ik nu steeds meer en beter mijzelf aan het worden ben.”

Onbewust
Volgens Tineke ben je als kunstenaar voortdurend onbewust bezig met het creëren van kunst. Voor haar zijn vooral het mysterie van het zijn, diepe universele verlangens van de mens naar recht, relatie, spiritualiteit en schoonheid onderwerpen die diep in haar leven zijn verankerd en daarom ook in haar kunst tot uiting komen. Begrippen als indringen, verdringing en aantasting van wat is, zijn dan ook de leidraad geweest bij het maken van een aantal series.

Manier van werken
“Bij een idee probeer ik eerst tot de essentie te komen om het daarna te vertalen in materie. Het is een proces van experimenteren en onderzoeken. Al gaande weg ontstaan zo de werken maar ook mogelijkheden voor nieuwe ideeën en toepassingen.”

Reflecteren
“Soms kijk ik naar iets wat ik jaren geleden gemaakt heb en vraag ik mij af of ik het nu nog op deze manier zou kunnen maken.” Mensen omschrijven de kunst van Tineke vaak als poëtisch, verstild of loud silence. Vooral dat derde ziet ze als een compliment. “Het zegt iets dat je mensen even vast weet te houden.” Toch probeert ze niet echt een boodschap aan de aanschouwer over te brengen. “Ik probeer mijn idee achter een kunstwerk nooit krampachtig in te vullen maar hoop dat het verhaal wat ik in mijn werk vertel de toeschouwer raakt en een moment van herkenning of verwondering oproept.”

 

Deze publicatie is een product van Gouda Media Groep

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl