Weekblad deGouda digitaal

Leer de lijsttrekkers kennen: Jan de Laat (Gouda Positief)

Gouda – Wie zijn de lijsttrekkers van de politieke partijen waarop Gouwenaars kunnen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart? Hoe staan ze in het leven? Wat drijft hen? Met vier lijsttrekkers hielden we langere gesprekken: twee vrouwen, twee mannen, twee uit de oppositie, twee uit de coalitie. De andere lijsttrekkers kregen vijf vragen voorgelegd. Wat hebben ze geleerd en wat willen ze de wereld meegeven. Terug naar hun waarden.

Op school was ik…
Op school was ik een beetje baldadig, maar ook klassevertegenwoordiger. Ik was een jaar lid van de leerlingenraad en zelfs van de topleerlingenraad. Tijdens mijn schooltijd heb ik gitaar leren spelen, was lid van een bandje, en we hebben regelmatig opgetreden. We mochten vanaf de derde klas bier drinken en ik heb dan ook genoten van de klasseavonden en het carnaval. Ik was vooral geïnteresseerd in wiskunde en geschiedenis, wat over ging in filosofie, en heb in de vijfde klas voor het eerst De Eeuwige Bron gelezen van Ayn Rand: dat heeft mij natuurlijk op het rechte pad gebracht.

Je kunt mij wakker maken voor…
Je kunt mij wakker maken voor een goed idee want ik houd erg van creativiteit. Ook om een vliegtuig te halen naar een mooie vakantiebestemming want ik reis graag: ik ben bijvoorbeeld graag op vakantie met ons gezin, maar ook met iedereen apart, of met mijn vriend Hans op motorvakantie. Als iemand mij nodig heeft waar ik om geef, en ik kan dan helpen, mag je mij ook altijd wakker maken. En natuurlijk voor een concert van Pink Floyd want dat is mijn favoriete band.

Als ik een dag vrijwilligerswerk zou mogen doen, dan zou ik…
Als ik een dag vrijwilligerswerk zou mogen doen, dan zou ik graag een dag les geven vanuit mijn filosofieachtergrond om mensen wat meer een positieve levensfilosofie te laten krijgen. Het verhogen van zelfvertrouwen, meer van het leven leren genieten, denken in kansen, vanuit een positieve benadering. Mensen die een bedrijf willen starten adviseren, mensen die een baan zoeken, of die bijles nodig hebben op school: het gaat in het leven om vertrouwen in eigen kunnen en in eigen kansen en dat zou ik graag over willen dragen op zo’n dag.

Van mijn studie heb ik geleerd…
Van mijn studie heb ik geleerd dat je moet doorzetten want het kan altijd tegen zitten. De studietijd is echt een mooie tijd in je leven en dat probeer ik ook aan mijn kinderen over te brengen. Ik heb verschillende studies op verschillende plaatsen gedaan en dat zijn vaak hele verschillende werelden: ik heb daarvan geleerd dat het belangrijk is dat mensen vanuit die verschillende werelden er hele andere denkbeelden op na kunnen houden en dat je pas succesvol kunt zijn in je leven wanneer je jezelf leert om je in anderen te verplaatsen.

De wereld geef ik mee…
De wereld geef ik mee dat het leven de moeite waard is, dat samenwerken en begrip voor elkaars situatie het leven veel aangenamer kan maken. Dat mensen als uniek individu echt de moeite waard zijn, niet omdat ze tot een bepaalde (voorkeurs) groep behoren maar omdat ze als persoon je respect kunnen verdienen. Dat excuses en verwijten je niet verder brengen maar juist het maken van plannen en eigen verantwoordelijkheid nemen wel. Ben gezond en ondernemend: dat wil ik graag voor Gouda bereiken als mooie plek in die wereld.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl