Weekblad deGouda digitaal

Leerlingen uit Gouda bereiden zich voor op debat in Ridderzaal

Gouda – Leerlingen van het Coornhert Gymnasium uit Gouda maken lange uren om zich voor te bereiden op hun debatdebuut met Kamerleden in de Ridderzaal op 14 september. Zij mogen dan het woord voeren omdat ze afgelopen april het UNICEF Kinderrechtendebattoernooi wonnen. In voorbereiding op hun deelname aan zogeheten Kleine Prinsjesdag komen medewerkers van UNICEF en het Nederlands Debatinstituut op 4 september de scholieren trainen. 
Wilt u dit bijzondere evenement volgen en bij deze training aanwezig zijn, dan kan dat!
Die gedegen voorbereiding is van groot belang. De leerlingen uit Gouda debatteren met de beste jongerendebaters van Nederland en met Tweede Kamerleden over belangrijke kinderrechtenthema’s. Onderwerpen zijn onder meer online kindermarketing en aandacht voor de mening van jongeren bij de scheiding van ouders. De Kamerleden bij het debat zijn o.a. Kirsten van den Hul (PvdA), Rens Raemakers (D66) en Lisa Westerveld (GroenLinks). De debatten tijdens Kleine Prinsjesdag worden geleid door het Nederlands Debat Instituut. Een jury beoordeelt de debatten om vervolgens de felbegeerde beker toe te kennen.
 
Op Kleine Prinsjesdag is er een grote rol weggelegd voor de Koningin van de Jeugd, dit jaar de 14-jarige Chris Heidstra uit Ridderkerk. Namens de jongeren van Nederland spreekt zij haar zelfgeschreven troonrede uit. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, neemt de troonrede in ontvangst. Net als bij Prinsjesdag, een paar dagen later, zijn de jonge – en oudere – aanwezigen in de Ridderzaal op hun best gekleed. Dames dragen een hoed, de heren een das.
 
‘Heel belangrijk dat jongeren in Nederland hun stem laten horen in de Ridderzaal, vindt UNICEF-directeur Suzanne Laszlo. ‘Politici moeten kinderen serieus nemen, zeker als het gaat om onderwerpen die hen direct raken. Dat organiseren we hier in de Ridderzaal en dat mag nog veel vaker gebeuren, in de politiek en daarbuiten!’
Noot voor de redactie:
Graag nodigen wij u uit om aanwezig te zijn bij de debattraining op school en bij Kleine Prinsjesdag. Fotomateriaal is na afloop beschikbaar.
Debattraining
Datum: 4 september
Locatie: Coornhert Gymnasium in Gouda
U kunt zich aanmelden bij: Laura Westendorp via lwestendorp@unicef.nl
Kleine Prinsjesdag (aanmelden verplicht, neem een legitimatiebewijs mee)
Datum: Vrijdag 14 september 2018
Aanvang: 8.30 – 10.00 uur (wees uiterlijk om 8.15 uur aanwezig)
Locatie: Ridderzaal, Binnenhof 1, Den Haag

24-08-2018 16:40

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl

Volg ons op Facebook