Weekblad deGouda digitaal

Leoclub Gouda: ‘Goed voor je ontwikkeling’

Gouda – “Wij hebben met zijn allen een heel duidelijk doel: iets betekenen voor anderen”, aldus Luuk Krijnen, voorzitter Leoclub Gouda. De Leoclub Gouda is een serviceclub opgericht in 2011 en bestaat uit jongeren met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar.

“We zijn eigenlijk onderdeel van de Lions. We hebben een eigen logo, maar zijn toch op dezelfde manier georganiseerd”, vertelt Luuk. “De Lions zijn alleen ouder, hebben een andere dynamiek en ook een ander budget.” In Nederland zijn er op dit moment vijftien Leoclubs en enkele in oprichting.

Wereldwijd
De Leoclub is een wereldwijde organisatie, met nationale en internationale evenementen. Eens in het jaar is er een bijeenkomst waarbij leden van alle Europese Leoclubs samen komen. “Dit is een week lang leuke dingen doen, het land leren kennen en iets goeds doen voor de samenleving. Toevallig was het afgelopen jaar in Nederland. Toen is Dierenpark Amersfoort afgehuurd voor een dag. Zo konden kinderen die normaal gesproken nooit een dagje weg gaan, een leuke dag beleven.” Alle Nederlandse clubs hebben ook een keer in het jaar een conventie. Dit is een vergadering met activiteiten, elke keer op een andere locatie.

Verschillen
“Je zou een scheidingslijn kunnen trekken: de Randstad en de clubs in het zuiden en het oosten. We merken wel degelijk verschil. De dynamiek is net iets anders; in het zuiden en oosten zijn ze duidelijk aan hun stad gebonden en in de Randstad zie je vaak nieuwe inwoners. Bij onze club zitten een paar echte Gouwenaars, maar ook een paar die niet uit Gouda komen of hier wonen.” Ook is er een verschil tussen studentensteden en niet-studentensteden.

“In Leiden is recent een club opgericht en die heeft echt een stormloop aan leden gehad. Terwijl wij hier in Gouda ons best moeten doen om nieuwe leden te werven.” Op dit moment bestaat de club in Gouda uit elf leden en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden: “Iedereen is welkom.”

Acties
Met Sinterklaas heeft de Leoclub cadeautjes gedoneerd aan de Voedselbank Gouda. Door  middel van spaarpotjes bij drie verschillende winkels, konden klanten geld geven. Hiervan zijn de Sinterklaascadeautjes bekostigd. De club probeert haar acties klein te houden. “In onze club zijn de meesten ook al met heel veel andere projecten bezig, als in vrijwilligerswerk en extra studies.” Ze zetten daarom meestal geen nieuwe dingen op, maar sluiten graag aan bij andere acties. Zo hebben de leden oliebollen verkocht op de kerstmarkt in een katholieke kerk. De gehele opbrengst van de markt en het kerstconcert is gedoneerd aan Serious Request.

“Meestal komen we drie keer in de maand we bij elkaar. Deze bijeenkomsten bestaan uit een vergadering, een borrel en meestal een actie”, aldus Luuk. De opzet van de vergaderingen zijn formeel. Het is in de praktijk allemaal heel los, maar wel met een serieuze insteek. “We bespreken altijd even hoe het met iedereen gaat, best interessant want dit is een leeftijd waarop heel veel dingen gebeuren: verhuizen, trouwen, slagen, kinderen en nieuwe banen. Daarna praten we over de agendapunten en verschillende acties.

Eventuele nieuwe leden worden uitgenodigd om een keer te komen kijken. Eerst bij een borrel en later bij een vergadering. Zo kunnen zij de sfeer proeven en een idee krijgen hoe het werkt bij de club. Nieuwe leden moeten het wel echt willen, anders heeft het weinig zin. Je moet wel ingestemd worden door de club. Er wordt gekeken of je met iedereen om kan gaan en of je gemotiveerd bent. Uiteindelijk krijg je een certificaat en een speldje, zodat je een volwaardig lid bent.”

Luuk: “Ik ben er in gerold, want ik kan heel slecht ‘nee’ zeggen. Ik vind dit soort werk heel erg belangrijk en het is heel goed voor je ontwikkeling. Hiernaast doe ik ook vrijwilligerswerk in de katholieke kerk. Als je dan wordt aangesproken en je hebt een klik met de mensen dan gaat het eigenlijk vanzelf.”

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl

Volg ons op Facebook