Weekblad deGouda digitaal

Libertum op zoek naar verhalen

Libertum (voorheen Verzetsmuseum Zuid-Holland) gaat voor zijn nieuwe presentatie op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek verhalen optekenen van diverse bevolkingsgroepen die in Gouda en de regio hun nieuwe thuis hebben gevonden. Momenteel wordt er gewerkt aan verhalen van mensen met een Belgische achtergrond die voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog (maar vóór de Tweede Wereldoorlog) in Gouda zijn komen wonen.

Het museum nieuwe stijl (want Libertum wordt één grote multimediale beleving) is voor dit project op zoek naar nakomelingen van:
• mensen met de Belgische nationaliteit die zich met een Belgisch paspoort in Gouda hebben gevestigd (sommigen hebben zich nog voor 1940 of na 1945 tot Nederlanders laten naturaliseren);
• mensen die in België zijn geboren maar als stateloze naar Gouda zijn gekomen (bijvoorbeeld als deserteurs in de Eerste Wereldoorlog); en
• mensen die in België zijn geboren en opgegroeid, maar waarvan de ouders de Nederlandse nationaliteit hadden.

Nieuwe Gouwenaren
Deze ‘nieuwe Gouwenaren’ kunnen rechtstreeks vanuit België naar Gouda zijn gekomen, maar ook via een omweg. Bent u een nakomeling, of heeft u voorouders met een Belgische verbinding waarvan u niet precies weet hoe ze naar Gouda zijn gekomen, neem dan contact op met Libertum: info@libertum.nl.

Het verhaal van vrede en vrijheid
Libertum vertelt het verhaal van vrede en vrijheid, en de lastige keuzes die er moeten worden gemaakt om die te bereiken én te bewaren. Het is een plek waar verleden en heden in elkaar overvloeien, en bezoekers geconfronteerd worden met vragen over hun eigen vrijheid. Als ambassadeur van een vooroordeelvrije samenleving biedt Libertum ruimte aan dialoog en discussie, om mensen en standpunten dichter bij elkaar te brengen. Kijk voor meer info en de agenda op www.libertum.nl.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl