Weekblad deGouda digitaal

Lionsclub Gouda: ‘Dienstbaar aan de gemeenschap’

Gouda – De Goudse Lionsclub was de 26ste club in Nederland en telt op dit moment 32 leden. Twee van hen zijn secretaris Pieter ten Bosch en voorzitter Jan Hopman. Het is een vrienden club die met elkaar iets wil betekenen voor de gemeenschap: “Wij ondersteunen met onze acties eenmalig een organisatie hier in de regio, zodat wij hen een duwtje in de rug kunnen geven.”

De Lionsclub Gouda maakt deel uit van een wereldwijde organisatie die al 100 jaar bestaat. De Amerikaanse Melvin Jones is de oprichter van de Lionsclub. “Melvin zag om zich heen allemaal werkende mensen en goed lopende bedrijven, maar er vielen ook mensen tussen wal en schip. Hij dacht wij werkende mensen kunnen iets betekenen voor de gemeenschap.” Melvin verzamelde een groep vrienden om zich heen en zo ontstond de eerste Lionsclub. Langzamerhand kwamen er steeds meer Lionsclubs in Amerika en uiteindelijk breidde dit zich uit tot Europa.

Uitbreiding
Een nieuwe club wordt opgericht door het toedoen van een andere club. Een club uit Leiden en Noordwijk heeft het initiatief genomen voor de Lionsclub Gouda. Zij kwamen in contact met mensen in Gouda en de Gouwenaars zijn verder gegaan met het opstartten van een nieuwe club. “Vanuit onze club zijn er weer andere clubs opgericht, zoals Lionsclub Bloemendaal en Reeuwijk, maar ook Lionsclub Solingen”, aldus Pieter. Elke maand heeft de club twee bijeenkomsten. “De eerste bijeenkomst van de maand, noemen wij de eetbijeenkomst. Dan hebben we gezamenlijk een maaltijd, drinken we een drankje en praten we met elkaar. Het is heel belangrijk om aan elkaar gegevens uit te wisselen, dat kan iets persoonlijks zijn, maar ook als je ergens wat hebt gelezen en waar we met de club iets mee kunnen doen.”
De tweede is de avondvergadering, waar presentaties worden gegeven door clubleden of door iemand van buitenaf. “Als we denken dat het ook interessant is voor de dames, nodigen we hen ook uit.” Door het jaar heen hebben de mannen ook verschillende andere activiteiten als een kerstdiner, zomeractiviteit en etentjes met de vrouwen erbij.

Rollen
Elk jaar wisselen de rollen binnen de club. Iedereen in de club krijgt een taak en daar wordt niet over gediscussieerd. “Je bent lid geworden van de club, dus we verwachten dan ook dat je die taak uitvoert.” Soms hebben leden een drukke periode en kunnen ze op dat moment minder doen voor de club. Als zij dit aangeven, is er geen enkel probleem. “We houden het wel in de gaten, want het is wel de bedoeling dat ze regelmatig naar de bijeenkomsten komen.”

Acties
De club heeft in het verleden al heel veel acties gehouden, waarbij zij middelen of geld inzamelen om anderen te helpen. “In 2016 hebben we kalenders verkocht hier in Gouda, het ingezamelde geld ging naar Voedselbank Gouda. Ook hebben we Douwe Egbert punten ingezameld, door bij winkeliers dozen neer te zetten. Vervolgens hebben we de punten geteld, gebundeld en ingeleverd. Op deze manier konden we aan de voedselbank heel veel pakken koffie overhandigen.” “We richten ons niet alleen op financiële aspecten, maar we maken ook gebruik van de kennis van de mensen”, vertelt Pieter. Zo hebben de mannen van de Lionsclub bijvoorbeeld met leerlingen van het Antoniuscollege een sollicitatiegesprek geoefend.” Ze organiseren al heel wat jaren een poffertjesfestijn voor de kinderen van het speciaal onderwijs. Dat is één dag, waarop de kinderen poffertjes komen eten in de klassieke poffertjes kraam aan de Karnemelksloot. “We doen dit samen met de Lionsclub Reeuwijk. Zij organiseren het en wij zorgen dat er mensen van ons aanwezig zijn, om alles goed te laten verlopen.”

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl