Weekblad deGouda digitaal

Liveblog: Avondklok in Gouda

Gouda – We zijn meer dan een halfuur onderweg tijdens de avondklok. Hoe vergaat het in Gouda? Journalistiek is een essentieel beroep, want nieuws gaat altijd door. Onze journalisten hebben ook netjes een werkgeversverklaring. Wij gingen de straat op om te peilen hoe het gaat.

En ja, er zijn sommige mensen die gewoon met de auto of lopend de straat op gaan. Wij houden het hier met de liveblog voor je bij.

Update 22:50 uur: Lege straten luiden het diepste deel van de lockdown in (verslag)

21 uur, op de klok af. Ik vertrek vanaf de Anna van Hensbeeksingel, in Gouda. Zo gauw ik rechtsaf de Bleulandweg opdraai rijden me een politiebusje en een motoragent tegemoet. De motoragent kijkt monsterend wat deze fietser op straat doet. Het is dan ook geen gewone zaterdagavond, Gouda is zojuist begonnen aan de eerste Nederlandse avondklok sinds de Tweede Wereldoorlog.

De straten zijn onnatuurlijk stil, wat zeg ik; uitgestorven. Op een enkele auto na, is de Burgemeester Jamessingel leeg. De enige, uit de toon vallende passant, is een man die voor het Driestargebouw zijn hond uitlaat. Ik ben zeer benieuwd hoe het station erbij ligt en fiets verder. Bij de entree naast de Cinema is niemand te zien. Maar aan de overkant van de straat is het raak; 9:10u, de eerste auto wordt staande gehouden door de politie. Wanneer de tocht verder gaat, realiseer ik me dat dit niet zomaar een staande houding is. Normaal gesproken is het een unicum, als je een agent een bon ziet uitschrijven. Vanavond is dit de bizarre realiteit; iedereen die we zien kan worden aangehouden.

Bij het Kleiwegplein is de enige activiteit die rond de sushi-zaak, waar bezorgers elkaar staan op te jutten over de vermeende politie. Ik kijk om me heen: niets te zien. Net als ik me over de hoeveelheid inzet begin te verbazen, komt er bewijs van het tegendeel. Op de Kleiweg komt dan toch eindelijk een politieauto tegemoet rijden. De agenten controleren een andere fietser en mij, op een ingevulde werkgeversverklaring. Als alles voor elkaar blijkt rest er het droevigste beeld van Gouda, een leeg marktplein. Zielloos, alleen staat een politiebusje voor het oude Stadhuis. Enkele borden met corona-aanwijzingen flankeren het plein. Drie jongeren staan tussen het afgebroken terrasmeubilair. Het is ronduit luguber om de stad zo te zien. Niet alleen de inperking van de avondklok doet sommigen denken aan oorlogstijd. De indruk die je op de lege straten krijgt, geeft de situatie hetzelfde gewicht mee.

Tijdens een verdere fietstocht kriskras door de stad, waarbij ik o.a. de Bloemendaalseweg, de Graaf Florisweg en de Bleulandweg probeer, vind ik niets. Niets anders dan lege straten, enkele hondenbezitters die het avondrondje doen en wat bezorgers op fietsen en scooters. Politie is niet in groten getale op de been, handhaving (Boa’s) kom ik niet tegen. De strategie lijkt; patrouilleren door de stad en de enkele ziel die zonder duidelijke reden op straat is, staande houden. Dat is geen lastige opgave met zo weinig publiek. Gouda is zojuist in het diepste gedeelte van de lockdown beland en dat blijkt niet iets om enthousiast over te worden. Het is niets anders dan een macabere realiteit.

Door Peter Riphagen

Update 22:35 uur: Journalist Peter Riphagen is iets meer dan een uur door de wijken van Gouda gaan kijken. Dit met een werkgeversverklaring. Peter zal zijn bevindingen hier op deze liveblog een verhaal schrijven.

Update 22:20 uur: Gouwenaars houden voorlopig goed aan de regels. Ook hier niemand te bekken,

 

View this post on Instagram

 

A post shared by deGouda / GoudaFM (@degouda)

Update 21.55 uur: Lege straten in Gouda.

Update 21:20 uur: De eerste aanhouding is een feit:

 

Het is stil op de Markt:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl