Weekblad deGouda digitaal

Liveblog: de vlaggenstok staat al klaar voor het stadhuis

Mark Rutte: ”We staan voor duivelse dilemma’s, waar ik de afgelopen dagen mee heb geworsteld. Ik heb eerder gezegd dat alle maatregelen alleen geleidelijk kan worden teruggedraaid. Elk stapje moet duidelijk zijn. Waar staan we nu? De cijfers zijn hoopgevend, maar de druk op de zorg is nog steeds gigantisch hoog. De situatie in de pleeghuizen is nog steeds zeer zorgwekkend, doordat de reguliere zorg stil staat. Ondertussen vragen mensen zich af wanneer de economie van slot kan. Mensen vragen zich af wanneer zij weer naar opa en oma kunnen en wanneer ze kunnen sporten. Ondernemers vragen zich af wanneer ze weer open mogen. Een versoepeling kan er voor zorgen dat er een tweede golf komt. Meer slachtoffers, meer uitgestelde operaties van mensen met andere ziektes. Zelfbeheersing is belangrijk. Zeker is wel dat voorzichtigheid nu beter is dan spijt achteraf.

Besluiten van dinsdag:
1. Onderwijs -> De basisscholen, primair onderwijs, speciaal onderwijs en de kinderopvang zullen na de vakantie weer open gaan. De kinderen in het basisonderwijs gaan voor de helft van de tijd naar school. De ene groep in de ochtend en de andere groep in de middag. Dit is vanaf 11 mei. Jonge kinderen raken minder snel besmet, de anderhalve meter voor deze groep is niet van toepassing. De leerkrachten en het personeel in de kinderopvang krijgen dezelfde testmogelijkheden als zorgpersoneel. Leerkrachten die in een risicogroep vallen zullen niet voor de klas gaan staan en kinderen met klachten zullen niet naar school gaan. Het voortgezet onderwijs moet zich voorbereiden op een 1,5 meter school.
2. Sport -> Individueel sporten kan: bijvoorbeeld hardlopen en fietsen mag en kan. Kinderen t/m 12 jaar mogen in de buitenlucht in teamverband trainen en er mogen geen officiële wedstrijden plaatsvinden. Jongeren tot en met 18 jaar krijgen meer mogelijkheid om buiten te sporten met 1,5 meter. Onderlinge potjes kunnen, zolang de 1,5 meter kan worden gehandhaafd. De gemeente zal hierin de regie nemen en samen met sportclubs kijken naar de mogelijkheden.
3. Evenementen -> Deze gaan niet door tot 1 september. De risico’s van de komende maanden kunnen we niet aan. Dit jaar dus geen 4-daagse, geen Pinkpop en geen betaald voetbal tot 1 september.
4. Contactberoepen -> Bijvoorbeeld kappers, nagelsalons en schoonheidsspecialisten zijn niet mogelijk. Bezoekersregeling verpleeghuizen -> Dit verandert ook niet, hoe pijnlijk en moeilijk dit ook is. Het is noodzakelijk om de ouderen zo goed mogelijk te beschermen.
5. Basisregels -> De basisregels blijven ook tot na april de basisregels. Blijf zoveel mogelijk thuis, werk zoveel mogelijk thuis, doe geen boodschappen met het hele gezin, was je handen zo vaak je kunt.

 

Aantal positief geteste mensen in Nederland: 36.535
Aantal doden in Nederland: 4.289patiënten overleden
Aantal ziekenhuisopnames: 10.281

Update 14:05 uur: En dan weer vrolijk nieuws. Om 13:00 uur werd bekend gemaakt welke 13 Gouwenaars een lintje  hebben gekregen. Irene Klein-Haneveld is hier één van.

Update 14:00 uur: Vandaag zijn er 123 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 112 personen als overleden gemeld. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 36.535 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .
De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Hetzelfde geldt voor het aantal gemelde overleden patiënten.

Update 12:40 uur: Sport 2000 is als een van de weinigen geopend tijdens de crisis.

Update 12:35 uur: Mimoun Talbi uit Gouda kreeg een leuke verassing vandaag, namelijk een Koninklijke onderscheiding. De huismeester van het Nelson Mandela Centrum ontving een telefoontje van de burgemeester, kreeg bloemen, een oorkonde en een taart.


Update 11:19 uur: De auteurs voor het nieuwe boek: Gouda750, vergaderen digitaal met elkaar over het boek.

Update 11:14 uur: De locaties van het Centrum voor Jeugd en Gezin zijn speciaal aangepast aan de huidige coronarichtlijnen. Door de plastic schermen kunnen kindjes op een veilige manier gezien en geholpen worden door de medewerkers.

Update 10:12 uur: Rogier Tetteroo heeft een bericht voor alle Goudse moslims en leeft mee met de situatie.

Update 10:00 uur: De vlaggenstok staat alvast klaar voor het hijsen van de vlag op Koningsdag en Bevrijdingsdag.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl